Paštika z husích jater
podle Kamila Ščerby z restaurace Purkmistr v Plzni – Černicích
Suroviny na 6 porcí:
250 g husích jater
300 g vepřového masa (měkký ořez)
1 větší cibule
50 g slaniny
2 žloutky
pepř
nové koření
muškátový oříšek
tymián
případně sůl
150 ml drůbežího vývaru
brandy nebo koňak
Postup:
Jednotlivé formičky případně pekáček nebo srnčí hřbet vymažeme slaninou.
Slaninu a půlku cibule nadrobno nakrájíme, orestujeme a necháme vychladnout.
Játra očistíme, nakrájíme na větší kousky a spolu s masem dvakrát umeleme. Pak k tomu přidáme nadrobno nakrájenou druhou půlku cibule, dva žloutky, koření a naředíme vývarem. Nakonec dáme trochu brandy nebo koňaku a vymícháme do hladké hmoty.
Naplníme formičky nebo srnčí hřbet a pečeme v troubě ve vodní lázni – tedy v pekáči s vodou, do kterého jsme formičky vyskládali.
Pečeme při 160° C 60-90 minut.
Po upečení necháme vychladnout a vyklopené nebo nakrájené podáváme s pečivem, chlebem a například brusinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.