Pastevecký pes nemusí honit jen ovce, zkuste mu rozházet po louce velké míče

22. září 2015
Dobré odpoledne

Psovi na vycházce nemusíme jen házet míček nebo klacek, možnosti zábavy pro mazlíčka i jeho páníčka jsou mnohem širší. Záleží na tom, jestli máte silného, sportovně laděného psa nebo je spíš línější. „Novinka je treiball – to je pasení míčů. U psů, kteří jsou vyšlechtění na pasení ovcí, můžeme využít toho, co umí a nechat je dostrkat čumákem velké gymnastické míče do brány,“ představuje Helena Emmerová z psí školičky BaF neznámou zábavu.

Míče musí pes podle určitých pravidel šťouchat do brány. Jeho pán mu dává povely vpravo, vlevo, další atp.

Živá plemena, která byla vyšlechtěna třeba na zmiňované pasení ovcí nebo lov a teď bydlí v malém bytě, mají přebytek energie a někdy to končí ničením vybavení. I proto je dobré zvíře zdravě unavit.

„Na psa si můžeme pořídit speciální postroj a zapřáhnout ho třeba před kolo, koloběžku nebo bude-li letos sníh, i před běžky. Jen na nich musíme sami umět,“ směje se zkušená chovatelka a cvičitelka psů Helena Emmerová.

Hra na čmuchanou – to je pro psa zábava vždycky

Řada her je založená na čichových schopnostech psa. Říká se jim nosework – práce nosem. Můžeme jim různé předměty schovávat a on je hledá. „ Podle pravidel se hledají tři základní pachy – anýz hřebíček a bříza. My dáváme psovi hledat třeba skořici,“ vysvětluje Helena Emmerová.

Lepší než mletá skořice je kus skořicové kůry, je krásně cítit a přitom mu nevnikne do nosu. Někde v bytě ji pejskovi schováme a když ji najde, odměníme ho. Úkryty můžeme vymýšlet od jednodušších až ke složitějším venku na vycházce.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio