Pásovec kulovitý: Příběh o zajímavém tvoru, který si užívá svůj svět plný ovoce, zeleniny a hmyzu
Pásovec kulovitý, malý, ale fascinující tvor, který si dokáže vytvořit dokonalou kouli a ochránit se tak před nebezpečím, je jedním z těch zvířat, která nás okouzlí svou unikátní povahou i návyky.
O tom, jak se chovají, co jedí a jak vnímají lidskou přítomnost, nám prozradila chovatelka Hana Kašíková.
Stravovací návyky: Co mají pásovci nejradši?
Pásovci kulovití jsou všežravci, ale jak se ukazuje, mají v nabídce pochoutek několik favority. Chovatelka Hana Kašíková vysvětluje, že jejich jídelníček je pestrý a obsahuje různé druhy zeleniny, ovoce a hmyzu. „Krmení je pro ně dost jednoduché – zelenina a ovoce. Dostávají také nějakou směs, ale co mají opravdu úplně nejradši, to jsou živí červi,“ říká Kašíková. Ať už jde o moučné červy nebo větší druhy, pásovci si je skutečně oblíbili. Červi jsou běžně rozsypaní mezi štěpky nebo hlínu, kde si je zvířata ráda vyhrabou.
Jak vypadají jejich domovy?
Pásovci jsou známí tím, že mají výborné hrabací schopnosti. Jejich přirozené prostředí v zoologických zahradách není výjimkou. „Každý pásovec má svůj domeček. Jak to přehrabují, hromadu štěpků si vytvoří vždycky jinde,“ vysvětluje Kasíková. A když návštěvníci přijdou do expozice, občas nenajdou pásovce přímo na očích. „Pokud narazíte na takový malý krtinec, může to být právě pásovec. Zahrabávají se do toho, což je jejich přirozené chování,“ dodává.
Čtěte také
Jak se chovají k návštěvníkům v zoo?
Co je na pásovcích opravdu fascinující, je jejich vztah k lidem. I když jsou nočními tvory, zvířata si na lidi rychle zvykají. „Já jim dávám jídlo v určitou hodinu, a oni už vědí, že přijdu. I když jsou to noční zvířata, není problém, že bych je vystrašila,“ popisuje Kašíková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.