Parkovací místa pro ženy nabídne i Žďár nad Sázavou

26. listopad 2012
Zprávy z

Nové doporučení české státní normy vytvořit na nových parkovištích ženská stání se na Vysočině líbí právě žďárské radnici. Piktogramu auta s nápisem "ŽENY" se řidičky dočkají na vznikajícím parkovišti u zámku.

"Myslíme si, že tato novinka je krokem tím správným směrem. Například v zámku se koná řada akcí až do noci, tak proč nevytvořit ženám parkovací místo co nejblíže u vchodu a přispět k jejich větší bezpečnosti," říká starostka Dagmar Zvěřinová /ČSSD/. Ženská stání už běžně používají řidičky u restaurace s rychlým občerstvením u rychlostní silnice v Praze - Horních Počernicích. Tam mají své místo dokonce rodiče s dětmi - poznají ho podle vyobrazeného kočárku. Česká norma, která se inspiruje v evropských směrnicích, má ale jednu velkou slabinu. Piktogram není dopravní značkou, ale pouze doporučením založeném na slušnosti řidičů. "Proč by měly mít ženy své parkovací stání? Na co? To jsme jako méně schopné než chlapi ? Podle mě je to pěkná pitomost," reaguje na novinku jedna z oslovených Dana Stará z Pelhřimova. Naopak Jaroslava Loubová z Humpolce je nápadem nadšená. "Proč by muži nemohli být také jednou gentlemani," říká.

O tom, zda budou parkovací místa vyhrazená ženám v Česku přibývat, budou rozhodovat jednotlivé dopravní úřady. Nově vznikajícím provozovnám můžou jejich vznik i přikázat, samozřejmě nikdy ne na úkor zákonem předepsaných míst pro invalidy. Místa, která mají přispět k větší bezpečnosti a pohodlí řidiček, už běžně fungují například v Německu. Aby majitelé parkovišť skutečně odradili muže zaparkovat na místa určená ženám, natírají je narůžovo.

Spustit audio