Pařezy, pytle s odpadky. Jihlavská venkovní galerie Nonstrop zve na netradiční výstavu

7. únor 2022

Zajímá-li vás současné umění, zajděte do jihlavské uličky Malá Lazebnická, do galerie Nonstrop. Je tam neobvyklá výstava. 

Současné umění může mít mnoho tváří a často dokáže překvapit svou originalitou. Třeba výstava v jihlavské galerii Nonstrop zaujme na první pohled. 

Nejužší ulička v jihlavském centru se totiž sama proměnila v umělecké dílo, které v sobě nese environmentální sdělení a současně kolemjdoucím nechává prostor pro různé interpretace. 

Pytle s odpadky

„Je tu výstava Jakuba Minářů Nekázanka, králova ulička,“ říká kurátor venkovní galerie Vít Kraus. Nonstrop se nachází v nejužší uličce v Jihlavě poblíž základní umělecké školy. Procházející tam mohou nad svými hlavami spatřit pytle s odpadky. 

Galerie Nonstrop, Jihlava

„Když se postavíme na začátek uličky, tak vidíme na zemi řadu pařezů a nad hlavou nám visí plastové pytle. Některé z nich jsou průhledné a vidíme v nich odpadky. Při prvním pohledu nám to může připadat jako oslava osvětlená lampiony, při bližším pohledu ale zjistíme, že se ta slavnost skládá z odpadu,“ popsal kurátor.

Ekologický a společenský podtext

Podle Víta Krause má výstava nejen ekologický a společenský podtext. „Spíš bych navrhoval nechat tu fantazii volně proudit, možná že vás napadne jiná interpretace.“

Některé kolemjdoucí výstava zaujme, někteří nahlédnou, jiní si projdou uličku celou, jako třeba paní Nikola. „Určitě v tom spatřuji to, že si člověk může sednout, myšlenky si utřídit, uvolnit se. Může to být relaxační. Určitě to je umění.“

Galerie Nonstrop funguje od roku 2017. Vznikla ve spolupráci magistrátu, jihlavské galerie a základní umělecké školy. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související