Památník v jihomoravských Příměticích připomíná vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše

17. srpen 2023

Symbolická připomínka života a díla řádového bratra premonstrátů a vynálezce bleskosvodu. To je Památník Prokopa Diviše v Příměticích u Znojma na jižní Moravě. Malá stavba v sobě ukrývá panely s popisem Divišova života a díla. Památník lze navštívit kdykoliv, jenom na prohlídku interiéru je třeba se dopředu objednat na stránkách Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Památník vznikl v roce 1936 podle návrhu známého brněnského architekta Bohuslava Fuchse. Malou, částečně prosklenou budovu válcového tvaru doplňuje replika Divišova bleskosvodu. Uvnitř je umístěno několik panelů, které popisují život a dílo Prokopa Diviše, jeho působení v církvi i vědeckou činnost.

Busta Prokopa Diviše na jeho památníku v Příměticích

Václav Prokop Diviš, vlastním jménem Václav Divíšek, se narodil v Helvíkovicích u Žamberka. Působil jako katolický kněz, člen premonstrátského řádu, ale také jako léčitel, hudebník a vynálezce. Jeho nejznámějším objevem je bezesporu uzemněný bleskosvod, který sestrojil dřív, než světově uznávaný americký vynálezce bleskosvodu Benjamin Franklin. Divišova konstrukce byla nicméně odlišná, uzemněná a proto dokonce fungovala lépe.

U památníku tak nesmí chybět replika Divišova bleskosvodu. Je ale menší, než originál, který měřil přibližně 50 metrů. Roku 1759 postihlo celou střední Evropu nebývalé sucho. Přímětičtí se tehdy domnívali, že sucho souvisí s Divišovým vynálezem, vtrhli proto do zahrady přímětické fary a bleskosvod strhli. O rok později byl ale na žádost přímětických sedláků vztyčen znovu.

Replika uzemněného bleskosvodu

Památník je postaven poblíž přímětické fary, kde Prokop Diviš působil. Budovu si lze prohlédnout kdykoli, nicméně pro prohlídku interiéru je třeba se telefonicky předem objednat. Kontakt na pracovníky Jihomoravského muzea ve Znojmě je dostupný na webových stránkách.

Spustit audio