Pacovští šlechtitelé mají novou bramboru. Jmenuje se Samson

14. únor 2015
Zprávy z

Pracovníci Selekty Pacov dokončili šlechtění nové brambory. Průmyslová odrůda s vysokým obsahem škrobu a odolností vůči virovým chorobám se jmenuje Samson a na polích by se měla objevit v nejbližší době. Ve zkumavkách, skleníku a na pokusných polích odrůda vzniká dvanáct let.

Za tu dobu musí projít řadou testů, upozorňuje šlechtitel Pavel Svoboda: „Z jedné hlízy se vyloupne očko, které se nasází a z lístků se lisuje šťáva, kterou pak v Havlíčkově Brodě zkoumají na přítomnost virů brambor.“

Samson je odrůda průmyslová s nižším výnosem, zato vysokou odolností k virovým chorobám. „Proces šlechtění je dlouhodobá záležitost, trvá až dvanáct let do registrace odrůdy,“ upřesňuje další šlechtitel Jiří Mohl.

V loňském roce pacovští šlechtitelé také přispěli na pomyslný trh, zaregistrovali přílohovou odrůdu Zuza. Nejslavnější odrůdou je ale konzumní brambora Adéla. „Registrovaná byla v roce 2000 a na množitelských plochách poráží všechny další odrůdy celoevropského sortimentu,“ dodává Mohl.

Názvy odrůd vymýšlejí sami šlechtitelé. „Například Adéla je dcera mého kolegy,“ směje se Jiří Mohl. Kdysi slavná šlechtitelská stanice v Keřkově u Přibyslavi mívala mimo jiné odrůdy s písmeny K a R. Vzešla odtud třeba Karin, Kariera nebo Krasa.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio