Ovocné stromky na podzim neořezávejte

7. listopad 2016
Dobré odpoledne

Na podzim je ideální období k vysazování ovocných stromků. Naopak kolem prořezu a zastřihávání v těchto měsících kolují různé fámy. Vše na pravou míru přišel do poradny Regionu uvést zahrádkář Ladislav Dufek. Na podzim ze stromku maximálně ořezejte suché nebo polámané větve. Ale do živého neřežte.

Stromy v tomto období už nevytváří tzv. kalus, který hojí rány po oříznutí. I když místo ořezu zatřeme, tak mráz většinou tuto vrstvu poškodí a ta popraská. Nezahojenou ránu pak mohou napadnout například houbovité choroby.

Nejlepší hnojivo je z listí

Listí ze zahrady důkladně shrabejte, ale nepalte. Dejte ho na kompost. Získáte jedno z nejlepších hnojiv, kterému se říká listovka. Před zimou je dobré stromky rovnou přihnojit. „V žádném případě se tam nedoporučuje dávat dusík, protože se přes zimu vyplaví. Dávejte fosforečná a draselná hnojiva, asi tak hrst na jeden stromek středního vzrůstu,“ říká Dufek. Jednou za tři roky stromky taky přivápněte. Pokud ale vápníte, už nepřidávejte další hnojiva.

Rok byl opět suchý, stromky dál zalévejte

Mladé stromky stále potřebují vodu. Byl znovu suchý rok a půda není vůbec nasáklá. „To zalití můžeme provádět během celého listopadu, pokud není vrchní část půdy zmrzlá. Jinak by se tam voda nedostala. Letos můžeme stromky zalít ještě tak tři krát až čtyři krát,“ dodává host.

Podzim je vhodný k výsadbě jen některých odrůd

„Na podzim bych nedoporučoval vysazovat broskvoně, meruňky a maliny. To nechat opravdu na jaro. Pokud jsme si takový stromek koupili, tak ho zakopeme na záhon nebo do sklepa, do vlhkého písku a necháme to na jaro. Hrušky, jablka, švestky můžeme vysazovat v říjnu až listopadu,“ říká Dufek. Stromky kupujte v nejbližší školce, protože budou nejlépe zvyklé na místní podmínky. Důležité taky je zkontrolovat kořeny.

Spustit audio