Otevřít si lyžařský servis není nic pro lyžaře. Jan Formánek nebyl na horách čtyři roky

26. leden 2016

Už dvacet let chodí jihlavští lyžaři pro pomoc i radu do skiservisu v Brněnské ulici. Právě teď uprostřed zimy se tam dveře netrhnou a telefon pořád vyzvání. Majitel Jan Formánek vstává před šestou a v dílně je do noci. Každý chce honem využít toho, že konečně napadlo.

„Vybudoval to můj bratr, který začal dovážet lyže z Rakouska a Německa, prodával tady použité lyže, pak to rozvinul na prodej nových lyží, pak vybudoval servis a já jsem to po něm převzal,“ říká Jan Formánek a zve mě do malé dílničky, které dominuje velký stroj. „Tady je stroj na broušení lyží, kámen na dělání struktury, voskovačka, stroj na snowboardy, tamhle těmi pistolemi se lepí skluznice,“ ukazuje kolem sebe. Rozdělanou práci má Jan Formánek i na prodejním pultu. Lyže a brusle jsou všude, kam se člověk podívá.

Rád bych strávil aspoň víkend na lyžích. Doufám, že to vyjde

„My jsme oba dva lyžovali od tří let. Já jsem pak závodně lyžoval za školu. Bratr je pořád v dobrý kondici v lyžování, já si troufám říct, že taky,“ říká servisman. Člověku se ale při pohledu na tolik práce nechce věřit, že má na lyžování ještě čas. „Lyžoval jsem naposled před čtyřmi lety a pak už jsem čas neměl. Teď doufám, že mi vyjde nějaký víkend, že bych strávil na lyžích. Doufám,“ přeje si Jan Formánek. Sezóna servisu běží od října do konce března a dobrý podnikatel si zakázek váží.

Čtěte také

Zákazníci hledají moudra na internetu. Lepší je přímo se domluvit

Nad některými požadavky zákazníků Jan Formánek kroutí hlavou. Vzpomíná na paní, která mu deset dnů pravidelně telefonovala. Hledala ty správné lyže. „Pořád pitvala, jaký rádius, jakou tvrdost. Snažil jsem se jí poradit, a pak když přišlo na hotovou věc, tak nevěděla, co je rádius,“ naráží Jan Formánek na lidi, kteří se snaží hledat informace na internetu. Přiznává ale, že nakonec většina z nich dá na jeho rady.

Dámy rády lžou o své hmotnosti. Nevyplácí se to

V půjčovně před pultem leží na zemi osobní váha. Jan Formánek vysvětluje, že musí znát výšku a váhu zákazníka, aby mohl správně seřídit vypínací síly. S úsměvem dodává, že obzvlášť dámy rády o své hmotnosti lžou. Tady se ale opravdu vyplatí upřímnost. Jde totiž o zdraví.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.