Otevřeme nebo ne? Obchodníci a restauratéři se chystají na možné obnovení provozu

29. listopad 2020 06:10

Až dnes vláda rozhodne o tom, jestli se od zítřka otevřou obchody, služby nebo restaurace. Podnikatelé tak do poslední chvíle zůstávají v nejistotě.

Někteří se tak pro jistotu začali na otevření připravovat, jiní stále váhají, jak vše dopadne.

Nezblázním se…

„Absolutně se na to nepřipravuji, tak nějak jsme v pozoru, ale s tím, že oni v deset večer něco vyhlásí, tak já se z toho nezblázním ráno.“ Jihlavský restauratér Bohumil Nováček ještě v pátek zvažoval, jestli na pondělí objednat víc potravin a sudů piva, aby byl připravený na případné otevření.

Nakonec ale zůstal opatrný. Varianta, že nakonec neotevře, by se mu totiž dost prodražila. „Jsou problémy s tím otevřením a znovuzavřením. Pokud se jedná o nějakou krátkou dobu, tak nám to přinese akorát problém. Suroviny se musí nějak spotřebovat a nejsou to suroviny, který by tady mohly ležet měsíc. Samozřejmě otevřeme taky, ale nevím, jestli tu klientelu zvládneme pokrýt, prostě co budeme mít, to budeme mít.“

Podobně k pondělnímu nejistému otevírání podniků přistupují i další oslovení restauratéři v krajském městě. I když na mikrofon mluvit nechtěli, svorně přiznali, že se obávají možných dalších ztrát.

Obchodní centrum

To obchodníci možnost zkázy zboží tolik neriskují, a tak se řada z nich pustila do příprav. Živo bylo v mnoha prodejnách jihlavského nákupního centra. „My jsme nachystaný, balíčky máme připravený, takže jenom tohle, co má být na prostředku, dáme na prostředek, přesně jak má obchod vánoční vypadat a můžeme jít,“ konstatuje prodavačka kosmetiky Radka Kostková, že na zákazníky jsou v obchodě připraveni a příliš příprav dělat nemusí.

A podobně uvažovala i obchodnice s oděvy Iveta Menšíková, která hlavně uklízela. Zastihla jsem ji v okamžiku, kdy jí v prodejně měnili bezpečnostní mříže. „Až mi tady to dodělají, dám to na své místo a uklidíme. Mám tady kvůli tomu nepořádek a teď to bylo přes měsíc zavřené, takže ještě přijde kolegyně a začneme to tady pořádně gruntovat a dezinfikovat.“

Obdobně se připravují i další obchody v centru, hodně práce s vybalováním nového zboží mají například v obuvi, kde podzimní zboží musí vystřídat zimní kolekce. A hromady krabic třídí třeba i v hračkářství. „Přišly palety zboží, tak narovnat do regálů, uklidit, vydezinfikovat a nachystat,“ popisuje současnou náplň práce zaměstnanců prodavačka Markéta Fejková.

Na případné pondělní otevření obchodů se připravuje ale i celé nákupní centrum. Jeho vedení zajišťuje vánoční výzdobu a třeba i posiluje ostrahu, která bude hlídat očekávané fronty.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související