Osudy židovských rodin z Havlíčkova Brodu ožívají v tamním Muzeu Vysočiny

16. leden 2024

Židovské rodiny z Havlíčkova Brodu mají velmi rozvětvené osudy. Zaujaly mezinárodního umělce Heshama Malika, který jim věnoval sérii obrazů. Momentálně je vystavuje v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny.

„Naposledy byla v muzeu výstava na židovské téma v roce 2007,“ připomíná ředitelka instituce Alena Jidrová. Po sedmnácti letech se tak muzeum k židovskému tématu vrací.

„Potomci některých židovských rodin stále žijí, s některými jsme v kontaktu, a někteří zase přinesli něco dalšího třeba z té pozůstalosti a z těch pramenů,“ popisuje přípravy výstavy. Jejíž součástí jsou obrazy Heshama Malika.

Muzeum se rozhodlo návštěvníkům přiblížit osudy rodiny Pachnerových, Turnovských a Mahlerových. „Paní Jarmila Turnovská, což je dcera Lea Turnovského bojujícího v RAF za druhé světové války, napsala knihu vzpomínek, která je tedy v angličtině a která by v tomto roce měla vyjít. Rodinu Pachnerových už před lety zpracovával a Základní škola ve Štokách v rámci projektu Zmizelí sousedé pod vedením paní učitelky Voldřichové. A rodina Mahlerových má obrovsky rozvětvené osudy, které sahají po celé Vysočině,“ popisuje ředitelka muzea další prameny výstavy.

Spustit audio