Ostravským náměstím zní každý den zvonkohra. Řídí ji počítač a hraje 13 melodií

22. srpen 2017
Česko – země neznámá

V Moravské Ostravě můžete každý den zaslechnout melodie lidových písní v netradiční úpravě. Radniční vyhlídková věž totiž ukrývá zvonkohru skládající se hned z 22 zvonů. Nesou názvy po osobnostech, které se zasloužily o rozvoj Ostravy, najdete mezi nimi starosty, primátory města nebo biskupy. Jen největší zvon má symbolický název Urbis in Motu - město v pohybu.

Zvony ve věži Staré radnice odlila ze slitiny mědi a cínu, tzv. zvonařského bronzu známá rodinná firma Tomášková-Dytrychová. Nejlehčí kus váží 6 kilogramů, nejtěžší 234 kilo. Společně hrají melodie, které se vztahují k Moravskoslezskému kraji. Jedná se o úryvky lidových písní z blízkého Opavska, Lašska i Těšínska a také motivy skladeb Leoše Janáčka, jehož památník před budovou ostravské Městské nemocnice připomíná jeho úmrtí v roce 1928. Dalšími melodiemi jsou písně hornické a známé umělé písně ostravských autorů.

Aktuálně mohou náhodní návštěvníci ostravského Masarykova náměstí slyšet z radniční vyhlídkové věže 13 melodií, mezi nimi třeba městskou lidovou V jednym dumku na Zarubku, Starodávný z Lašských tanců Leoše Janáčka nebo Kamarádi, dolů sfárejme a Děvčátko z kolonie Rudolfa Kubína.

Skladby hudebně upravil a převedl do notové podoby ostravský hudební skladatel Leon Juřica, harmonizaci provedl Petr Janda, člen brněnské filharmonie a diecézní kolaudátor zvonů brněnské diecéze, který melodie zpracoval do elektronické podoby.

Poprvé se věžní zvony rozezněly 27. dubna 2005 v 17:55. Šlo o oslavu 60. výročí osvobození Ostravy a slavnostní otevření budovy Staré radnice, téměř po dvou letech celkové rekonstrukce.

autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.