Osel je mnohem chytřejší než kůň. Neudělá nic, co by ohrozilo jeho bezpečí

21. leden 2017

Chcete si zkusit, jak bylo Ladislavu Peškovi, když jel v pohádce Obušku z pytle ven na oslu? Zajeďte si do hospodářského dvora v Bohuslavicích na Vysočině. Jiří Kovář tam chová celé stádečko oslů. Má tam nejen naše české oslíky, ale i vzácné a mnohem větší osly andaluské. A říká, že osli jsou chytřejší než koně.

Už když Jiří Kovář statek v Bohuslavicích kupoval, věděl, že bude chovat osly. „Někdo je alkoholik, někdo je workoholik, někdo má rád holky, já mám rád osly,“ říká s úsměvem. Začínal jedním obyčejným oslíkem. Podobní jsou vidět třeba v Chorvatsku. V kohoutku měl 90 centimetrů. Toužil ale po něčem výjimečném a hledal velké osly. „Dostal jsem se do španělské Andalusie, dva stařečci tam chovali stádo oslů. Celé nám prodali,“ vzpomíná.

Na samostatné povídání by vydala jen přeprava 20 oslů ze Španělska do České republiky. Byly potřeba dva klimatizované kamiony a cesta dlouhá 3 500 kilometrů trvala tři dny. Kvůli zvířatům se totiž dělaly pravidelné přestávky. „Ve Francii jsou specializovaná stanoviště pro osly. Nechají vás tam přespat a osli dostanou seno a vodu,“ dodává Jiří Kovář.

Čtěte také

Andaluských oslů je na světě jen několik málo stovek. Je to vzácné plemeno. Dospělý jedinec má v kohoutku 150 centimetrů a váží 350 až 400 kilogramů. Ve Španělsku sloužil až do nedávné doby andaluský osel v armádě. V současnosti se na nich jezdí na vojenských přehlídkách.

Andaluský osel

Stádečko Jiřího Kováře se pomalu a jistě rozšiřuje a chovatel samozřejmě spolupracuje s ostatními chovateli. O andaluské osly je prý velký zájem v evropských zoologických zahradách. Žádný oslík z Bohuslavic ale zatím nikam neputoval.

Jiří Kovář také nerad slyší, že je osel hloupý. To si prý vymyslel hloupý člověk. „Osel je na rozdíl od koně velice inteligentní a vznešené zvíře. Je rozvážný a neudělá nic, co by ohrozilo jeho bezpečí,“ vysvětluje. Když se osel najednou zastaví a už nechce udělat ani krok, nic s ním nepohne. Nebude riskovat případné nebezpečí. Bohuslavičtí osli jsou sice rozvážní, ale v žádném případě nejsou líní. „Uveze stokilového chlapa do Telče na pivo a zpátky, což je deset kilometrů jedna cesta,“ dává chovatel praktický příklad.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.