Ornitologové ve Žďárských vrších počítají sovy. Nejčastější je jinak vzácný sýc rousný

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sýc rousný

Ornitologové právě v těchto dnech sčítají ve Žďárských vrších sovy. Chtějí mít přehled o tom, jaké druhé v chráněné krajinné oblasti žijí a také kolik. Nejčastější je sýc rousný, narazí ale také na puštíka a výra, který létá většinou kolem skal. K odchytu sov slouží speciální sítě s kapsami.

„Sýc rousný je vzácná, ohrožená sova, tady se jí ale daří. Pak je tady kulíšek nejmenší a všude běžný puštík obecný. Máme zde skalní dominanty a na nich hnízdí výr velký,“ řekla Českému rozhlasu ornitoložka ze správy CHKO Jana Hejtmánková.

Spočítat sovy ve volné krajině je z pochopitelných důvodů nemožné. Odborníci se ale spokojí alespoň s přibližným počtem, zajímají je také druhy sov. „Tady natáhneme tu síť, ta oplocenka je dobrá, sýc tady určitě bude,“ komentuje situaci Jana Hejtmánková, toho času v lokalitě Babín ve Žďárských vrších.

Síť s kapsami

Sovy se chytají v prostoru mezi stromy do sítě široké dvanáct metrů. „Na výšku má asi tři metry. Má takové kapsy, a když pták letí, skončí v té kapse. My si pak pro něj dojdeme, nasadíme kroužek a pustíme ho zpátky do přírody.“

Sýc rousný

Sýce rousného ornitologové lákají na jeho hlas. Houká podobně jako vláček, směje se Jana Hejtmánková: „Síť kontrolujeme co půl hodiny, jsme nedaleko. Teď už je tma, ale máme čelovky a tak si posvítíme.“

Sýc rousný je horská sova

Sýc rousný žije převážně v horách. Ve Žďárských vrších se mu také daří. Mimo jiné i díky datlu černému. Ve stromech totiž vytváří dutiny, které jsou vhodné pro hnízdění sovy.