Omikron komplikuje výuku. Učitelé mění z hodiny na hodinu počítač s kamerou za obvyklou tabuli

21. leden 2022 12:50

S nástupem varianty omikron stoupá počet nakažených studentů ve školách. Všude antigenní testy nákazu neodhalí. Příkladem je jihlavská škola ekonomiky a cestovního ruchu.

Žáci a studenti se teď jednou týdně testují na koronavirus. Naposledy se testovali v pondělí. Záchyt byl v rámci celé republiky zhruba dvakrát vyšší než minulé pondělí.

Někde ale antigenní testy nákazu neodhalí, kupříkladu Škola ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě (ŠECR).

Tři třídy v karanténě

„Ten výskyt se prudce zvyšuje, v současné době jsou to tři třídy, které jdou do karantény,“ popisuje současnou situaci na ŠECR ředitel David Vítek. Pozitivní případy ale neodhalilo pravidelné antigenní testování.

„Všechny odchyty máme z PCR testování, kdy žákům je špatně a jdou na PCR a pak nám rodiče oznamují, že jsou pozitivní.“ Právě v takovém případě je ale komunikace složitější, škola totiž musí spoléhat na to, že rodiče takovou skutečnost oznámí.

Trasování, sms zprávy, hygiena

„V současné době my po zjištění toho, že je student pozitivní, vyhledáme rizikové kontakty, ty rizikové kontakty dáme do tabulky, tu dáme na server a těm studentům pak chodí smsky, co mají dělat a v současné době, abych měl nějakou zpětnou vazbu, tak volám na hygienu a domlouváme se, jestli ti studenti jdou do karantény,“ vysvětlil dále ředitel Vítek.

S karanténou už má své zkušenosti také jedna ze studentek školy Vanessa Partlová. „Čistě v rámci školy jsme byli vlastně jednou a teď podruhé na jeden den, protože to vyšlo na víkend. V rámci rodiny čtyřikrát, takže dohromady tak šestkrát, sedmkrát.“

Střídání výuky

Škola proto neustále přeskakuje mezi prezenční a distanční výukou. „Máme online výuky přes teamsy, kam nás učitelé připojují každou hodinu. Když jsou testy, tak ty vůbec, ty se pak dopisují až se přijde do školy. Pro mě to znamenalo, když jsem byla měsíc v kuse v karanténě, že jsem si všechny testy musela dopisovat v těch posledních dvou týdnech,“ doplnila studentka.

Aby byl zajištěn dostatek kantorů, učí všichni v rouškách nebo respirátorech, dodává ředitel David Vítek. „Učitel dneska musí být operativní a víceméně z hodiny na hodinu se přepínat z prezenční na distanční výuku.“

Nákaza mezi studenty stoupá

Celorepubliková čísla pak ukazují, že nákaza mezi studenty a žáky stoupá. Pondělní antigenní testy zachytily dvakrát více případů než v minulém týdnu. Nárůst zaznamenala Krajská hygienická stanice i na Vysočině, říká její mluvčí Jana Böhmová. „Když vezmeme celkový počet nakažených osob v kraji, tak číslo samozřejmě stoupá, k včerejšímu dni byl sedmidenní počet nakažených na 100 tisíc obyvatel 529 osob, o týden dříve bylo toto číslo poloviční, je logické, že se to promítá i ve školách.“

Nicméně Kraj Vysočina stále patří mezi regiony s nejnižším počtem nových případů koronaviru.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související