Ohňostrůjce: neodpalujte ohňostroj z balkonu, je to nebezpečné

31. prosinec 2020

Konec roku bývá spojen s ohňostroji a odpalováním zábavní pyrotechniky. Letos ale od 21. hodiny platí zákaz vycházení, což oslavy mění.

Lidé jsou zvyklí odpalovat ohňostroje z prostor kolem domů včetně prostor mezi bytovými domy na sídlištích. „Ten, kdo má zahradu kolem rodinného domu, to řešit nemusí. Odpalovat zábavní pyrotechniku z okna bytového domu bych nedoporučoval, tak bezpečná pyrotechnika není,“ řekl ve vysílání Martin Leitgeb z firmy Ohňostroje Vysočina.

Podle Martina Leitgeba existuje pyrotechnika, která se dá použít i v místnosti. „Říká se tomu dortové fontány, je to na bázi prskavek. Je důležité ale dodat, že dost zadýmí prostor, je lepší je zapalovat ve větších prostorách.“

Světla, záblesky, ruch

Ohňostroje a zábavní pyrotechnika působivě svítí, tvoří záblesky a typický ruch. Komu ale tyto efekty vyloženě vadí, to jsou zvířata jak domácí, tak i ve volné přírodě. „Každý majitel zvířete musí vypozorovat, co je pro jeho miláčka to nejlepší. Zalézt za pelech, za skříň, některá zvířata vyhledávají svého majitele, jeho společnost a náruč,“ řekla ve vysílání veterinářka Alexandra Karafiátová.

Existují i podpůrné látky, které lze zvířeti k lepšímu zvládnutí stressu dát. „Něco vám doporučí veterinář, jsou i podpůrné prostředky na bázi feromonů, přírodních bylinek a vůní, které dokážou to zvíře uklidnit.“

autor: mik
Spustit audio