Od letoška se mění termín zápisu do první třídy

11. duben 2017
Dobré odpoledne

Co musí malé dítě zvládnout před nástupem do školy a pomůže posunutí termínu zápisů ze zimy na jaro? S odpověďmi přišla do Poradny Regionu Jarmila Prošková, psycholožka zPedagogicko-psychologické poradny a Speciálního pedagogického centra Vysočina v Jihlavě.

Ještě v loňském roce byly zápisy v lednu, ale od letoška se termíny mění. „V současné době je rozmezí od prvního dubna do třicátého dubna. Samotné školy si pak konkrétní termín samy volí,“ říká Jarmila Prošková. I když cílem změny termínu je dát dětem více času dozrát, tak to zřejmě není tak dlouhá doba na to, aby děti za tři měsíce dozrály natolik, aby byly úspěšnější v dubnu než v lednu.

Úkoly k zápisu si jednotlivé školy volí individuálně

„Neexistuje žádný předpis, jak mají školy zápis organizovat. Je tam formální a neformální část. Některé školy ji nazývají motivační. Děti mohou dělat nejrůznější činnosti od řízeného rozhovoru přes kreslení, obkreslování a poznávání tvarů. Mohou se objevit i jednoduché úkoly logické povahy,“ říká host.

U zápisu se posuzuje psychická i fyzická zralost dítěte

I když si školy mohou zvolit různé formy zápisu, zkoumají psychickou a fyzickou zralost dítěte. Pokud v jedné z oblastí ještě není dostatečně vyvinuté a připravené na školní docházku, může dostat odklad. „Pokud se dítě nejeví dostatečně tělesně nebo fyzicky vyzrálé, tak rodič v době zápisu písemně požádá ředitele školy o odklad,“ říká Jarmila Prošková.

Dítě před zahájením docházky doma neučte to, co se má naučit ve škole

Jsou děti, které se ještě před nástupem do školy naučí číst nebo počítat. Většinou se ale jedná o nadané děti, které k tomu dospějí samy. Nemá smysl dítě mechanicky učit číst nebo psát před zahájením školní docházky, pokud na to není dostatečně vyzrálé.

Spustit audio