Od ledna 2020 musí mít každý pes svůj čip. Názory na novou povinnost pro chovatele se různí

7. říjen 2019 06:00

Už jenom poslední tři měsíce mají majitelé psů na to, aby nechali svá zvířata očipovat. V opačném případě jim hrozí vysoká pokuta.

Navíc přestane platit očkování a žádný veterinář jim nedá vakcínu. I proto se některé místní samosprávy obávají toho, že se najdou nezodpovědní chovatelé, kteří psa raději vypustí, a to jen kvůli tomu, aby ušetřili několik stokorun za čip.

Chvíle u veterináře

Očipovat psa znamená dojít k veterináři, kde celý zákrok trvá jen pár minut. „Upozorňujeme na to lidi, kteří k nám chodí. Děláme také osvětu na vesnicích, obvoláváme starosty. Chceme to chovatelům usnadnit,“ říká třebíčský veterinář Jan Gross.

Leden 2020

Od ledna 2020 budou muset mít čip pod kůži všichni běžně chovaní psi. Kdo to opomene, může dostat pokutu. „Ve správním řízení hrozí pokuta až do dvaceti tisíc korun,“ dodal mluvčí státní veterinární inspekce Petr Vorlíček.

Zaběhlý pes

Nařízením s čipy se stát snaží docílit následujících věcí. Zaběhne-li se pes, přes čip orgány zjistí, odkud je. Pokouše-li někoho pes, bude se možné ihned podívat do jeho zdravotní dokumentace.

Ne všichni ale s tímto nařízením souhlasí. Kupříkladu starosta Jaroměřic nad Rokytnou Karel Müller (ODS) říká, že by to paradoxně mohlo vést ke zvýšenému počtu zaběhlých psů. „Lidi nebudou chtít do toho psa vrazit nějakou tu korunu a počet volně pobíhajících psů se zvýší.“

V porovnání s pokutou je cena čipu zanedbatelná, stojí 200 – 300 korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio