Od čtvrtku 16. června můžete lovit dravé ryby

15. červen 2016
Dobré odpoledne

Rybáři už netrpělivě očekávají zahájení sezóny dravců, která začne 16. června ve čtyři hodiny ráno. Pozvání do poradny Českého rozhlasu Region přijal Zdeněk Paul z Českého rybářského svazu. Právě od toho data mohou rybáři lovit štiky, candáty, sumce, bolena a okouna.

Povolení se vztahuje na více druhů, ale tyto patří k těm rybářsky nejatraktivnějším. Rybáři se k vodě vypravují téměř s denním předstihem, aby si zabrali to nejlepší místo.

Štiku lovte ve větších vodních nádržích

„Já jsem z Pelhřimova a tam bych vyrazil na nějakou větší vodu, ať už je to přehrada Trnávka nebo přehrada Sedlice,“ říká host. Velké vody svědčí i ostatním dravcům, například candátům. Je to hlavně proto, že ve větších nádrží mají dravé ryby dostatek potravy.

Tradiční lov je na nástražní rybičku

„Ať už mrtvou nebo živou. Někteří ochranáři nebo rybáři tomuto způsobu lovu nefandí, ale je jisté, že v našich vodách má tradici. V posledních letech je velmi populární lov přívlačí na umělou nástrahu,“ vysvětluje Zdeněk Paul.

Některé umělé nástrahy jsou i ozvučené

Ryby jsou zvědavé. Pokud ve svém okolí něco slyší, plují se na takové místo podívat. Zvuk nástrahy jim může připomínat potravu nebo konkurenci. V obou případech nástraha vyvolá zájem ryby a tím zvýší rybářovu šanci na úlovek. Dravci jsou ale obecně o něco mazanější než ostatní ryby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.