Obyvatelé žďárského sídliště Klafar požadují zklidnění dopravy

29. duben 2014

Radnici ve Žďáru nad Sázavou zahltily stížnosti obyvatel sídliště Klafar. Po otevření nové silnice přes Sázavu se sice dostanou lépe do centra, za pět měsíců se tam ale objem dopravy více než zdvojnásobil. Řidiči navíc v Libické ulici často překračují rychlost a nepomáhá ani zvýšený dohled strážníků.

„To je právě problém toho mostu. Na jednu stranu je dobře, že si lidé zkrátí cestu, ale na druhou stranu tady v zástavbě bydlí hlavně lidé s malými dětmi, tak rodiče mají automaticky strach, protože někteří řidiči opravdu nějakou rychlost vůbec neřeší,“ stěžuje si paní Milena. Z klidného místa se podle ní stala nebezpečná oblast.

Na neukázněné řidiče prý nezabírají ani pokuty. „Jezdí tam opravdu nepřiměřeně a je to velice rizikové. Opravdu by tam mohlo dojít k vážným dopravním nehodám,“ říká šéf městských policistů Martin Kunc.

„Dvakrát, třikrát týdně tam měříme rychlost v kritické době kolem 14. až 16. hodiny, kdy se děti vrací ze škol. Radar máme standardně nastavený na 60 kilometrů v hodině a není problém tam za 30 minut změřit třeba čtyři, kteří překročí rychlost pomalu až o 20 kilometrů v hodině,“ dodává.

Řešení se hledá

Radnice už začala dopravu na sídlišti Klafar sčítat. „Těsně před zprovozněním mostu bylo ve špičce 100 vozidel za hodinu a dnešního dne to bylo 253 vozidel za hodinu,“ ukazuje výsledek vlastního šetření zástupce vedoucího odboru dopravy Luboš Koubek.

Vedení města se ale zatím neshodlo, jak problém řešit. „Mohla by se uskutečnit výsadba, aby to lehce zklidnilo situaci jako takovou,“ uvažuje místostarosta za TOP 09 Ladislav Bárta.

Další z návrhů odborníků – omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině nebo retardéry, se kterými by ale mohly mít v budoucnu problémy nízkopodlažní autobusy – se město realizovat nechystá.


Zvětšit mapu
Spustit audio