Obyvatelé Vysočiny se bouří proti rušení rychlíků. Sbírají podpisy na petici

28. květen 2013

Lidé se vzbouřili proti rušení rychlíkových spojů na Vysočině. Jejich podpisy zaplňují petiční archy na internetu i v nádražní hale v Havlíčkově Brodě. Na arších jsou nejčastěji jména studentů, kterým se ministerstvo dopravy chystá vymazat z jízdního řádu jejich ranní spoj do škol.

„Lidé už to vědí dopředu, takže se zeptají, jestli tady je petice, a my jim to dáváme,“ ukazuje na desítky podpisů pokladní za okénkem havlíčkobrodského nádraží.

Svůj podpis se chystá připojit i Aneta Kubátová z Krátké Vsi. Jezdí totiž každý týden do školy v Brně rychlíkem v pět hodin. O tenhle spoj by měla přijít.

„Když začínáme v 8 hodin ve škole, tak je to jediný spoj, který vlastně stíháme do školy, a nemusíme jezdit den předem. Můj podpis tam bude určitě,“ říká rozhodně Aneta Kubátová.

Na Vysočině se má podle plánu ministerstva dopravy zrušit nebo omezit 13% rychlíkových spojů. Některé často využívá i slečna Gabriela z Brodu.

„Ať ruší tam, kde lidi nejezdí. To chápu. Ale když tam lidé jezdí, tak si myslím, že by to měli spíše podpořit,“ ohrazuje se Gabriela.

Ministerstvo dopravy se hájí, že vybralo nejméně vytížené noční a ranní spoje. Ale právě ty nejvíce využívají studenti, což ví ze zkušenosti svého syna a jeho spolužáků jedna z iniciátorek petice Ivana Mojžíšková.

„Vím o spoustě dětí, které takhle jezdí. Ozvala se mi i studentka, která tím pátým vlakem jezdí z Brodu do Brna a dál pokračuje na Ostravu,“ popisuje Ivana Mojžíšková a pokračuje:

„Říkala, že teď bude muset zůstávat v Ostravě a bude jezdit domů jenom jednou za tři týdny, protože už se jí nevyplatí, aby se vůbec vracela zase zpátky, což mi přijde docela smutné, protože kontakt s rodinou je v tom věku asi ještě nejdůležitější.“

Stovky podpisů na internetových i papírových arších by měl přes dalšího zakladatele petice, člena poslaneckého klubu za ČSSD, Pavla Antonína dostat koncem května do rukou ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

autoři: Hana Mikulincová , Marína Dvořáková
Spustit audio