Obyvatelé Herálce a Svratky na Žďársku tráví první víkend po povodních velkým úklidem

9. srpen 2014

Lidé v Herálci a Svratce stále zachraňují svůj majetek po povodních. Silné bouřky a přívalové deště jim zatopily domy a sklepy před necelým týdnem, odklízení škod ale stále zdaleka není u konce. S napětím teď také čekají, kolik peněz jim pojišťovny přiznají. Někdo už ví, že nedostane vůbec nic.

„Pojišťovací agent tu už byl předevčírem a čekáme, co spočítal. Tyhle všechny cesty byly pod vodou. Tady to teklo do sklepa,“ říká pan Pavel z Herálce.

Společně s pomocníky pracuje na obnovení izolace u svého domu, jehož sklep před necelým týdnem zatopila voda z řeky Svratky.

„Teď ještě odbouráme zeď, protože jdeme ještě jednou dělat izolace. Hrnulo se to všemi směry – z cesty, z řeky se to tlačilo odpady. Nejhůř z řeky, rybník byl plný a přetékalo to přes hráz. Už měli strach,“ vypráví Pavel.

U jeho domu ještě stále zůstávají pytle s pískem, i když řeka teď vypadá velmi mírumilovně.

Ve Svratce dopadla nejhůře Růžena Mavridisová: „Tady mi to nepojistili, že je to zátopová oblast. My to máme pouze na svoje náklady. Už tu máme vápno, cement a písek. Vše už je otlučené. Všechno bylo po pás.“

Svratka týden po povodních, nejhůře dopadl dům Růženy Mavridisové

V těžkých dnech pomáhá paní Růženě bratranec Ladislav Jadrný, který si právě jde pro písek a cement: „Opravím tu omítky, vše co je tu otlučené a oškrábané.“

Ti, komu pojišťovna dům pojistila, čekají, kolik peněz na opravy dostanou. Škody budou opravovat ještě řadu týdnů.

Herálec – necelý týden po povodních
Spustit audio