OBRAZEM: Armáda cvičí obranu vodní elektrárny na Dalešické přehradě

26. duben 2018 14:50

Kolem Dalešické přehrady se pohybují vojáci, policisté a pracovníci energetické společnosti ČEZ. To vše v rámci historicky prvního cvičení, které má prověřit součinnost všech složek při obraně elektrárny před napadením. Přehrada je životně důležitá pro nedalekou jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Aktivní zálohy, vojáci, policisté. Ti všichni se zúčastnili čtvrtečního cvičení.

„Hlavním cílem tohoto cvičení byla příprava na obranu a ochranu objektů důležitých pro obranu státu ve spolupráci s policií ČR. V případě ohrožení státu, nebo za vyhlášení válečného stavu, na základě nařízení vlády by byla provedena aktivace vojáků v aktivní záloze, kteří by vystřídali profesionální jednotky Armády ČR,“ řekl ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava Jan Ňachaj.

Na místě byli také policisté z Hrotovic a Třebíče. „Případné hrozby teroristických útoků nemůžeme v současné době v žádném případě podceňovat. Proto bezpečnost všech důležitých a strategických objektů, kam se řadí vodní elektrárna, patří dlouhodobě mezi naše priority,“ ujistil pověřený ředitel policie na Vysočině Pavel Peňáz.

autor: ost