Obřadní síň v Havlíčkově Brodě se otvírá po opravě, i s malbami z 19. století

18. červen 2014

Obřadní síň v Havlíčkově Brodě začíná psát svou novou historii. Po ročních opravách mohli stavaři, architekti a zástupci radnice symbolicky přestřihnout pásku. Lidé v síni kromě jiného najdou třeba nástěnnou malbu z 19. století, o ní přitom před rekonstrukcí prakticky nikdo nevěděl.

Na malbu přišli dělníci, když opravovali elektroinstalaci.

„Původní zdivo mělo být bílé, ale objevily se barvy. Povolali jsme ihned akademického malíře pana Procházku, který nám sdělil, že se jedná o nějaké výmalby, ale přesně neví jakého data. Druhý den už nám bylo jasné, že je to z 19. století,“ popsala Renáta Pajerová, která stavbu dozorovala.

Malby obnovil zmiňovaný akademický malíř Pavel Procházka. Lidé je uvidí ve dvou místnostech, které jsou zázemím pro svatebčany.

Celkově jsou tyto místnosti laděné do bílo-červeno-šedé barvy, které doplňuje ještě přírodní dřevo. Celý prostor, ve kterém se může třeba nevěsta usadit do vysokého křesla a upravit u velkého zrcadla, pak osvětluje křišťálový lustr.

Potřebné stavební úpravy vyplývaly podle architekta Milana Stejskala postupně.

„Jeden velký problém bylo, co udělat s tím, že se procházelo kolem záchodů do hlavní síně, což byl problém, který se vyřešil těmi bílými píšťalami, jestli to tak můžeme nazvat, které ten prostor jakoby zakryly, takže se na to sociální zázemí chodí jakoby za stěnou,“ poznamenal Stejskal.

Změny doznala i hlavní svatební síň, ve které si snoubenci slibují věrnost – od podoby, kterou měla od 70. let minulého století, je to změna docela výrazná.

Dominantou síně jsou nyní zajímavé velkoplošné panely s živými rostoucími květinami, a lidé tam najdou i objemné válce, kterými perlí tisíce bublinek. Celý prostor osvěcuje spousta stropních světýlek.

autoři: ost , Hana Mikulincová
Spustit audio