Obecní kanalizace? Třeba v okolí Telče má tuto ‚výsadu‘ jen desetina vesnic

6. duben 2019 06:00

Ne všude na Vysočině mají obce vlastní kanalizace. Dokonce jsou oblasti, kde drtivá většina roury na odvod splašků a odpadní vody nemá vůbec.

„Každý, kdo k nám přijde, tak říká, že to není možné, co to je za zápach. Paní místostarostka nám sdělila, že nám nemůže pomoci, v celých Salavicích není kanalizace,“ říká paní Jana. Část její zahrady je zaplavená fekáliemi a splašky tečou i ve strouze před domem.

Může za to nefunkční a často přeplněný septik sousedů. Salavice jsou totiž jednou z mnoha obcí Vysočiny, kde dosud chybí kanalizace. Obec patří pod Třešť.

Kanalizace bude, i čistírna

Starosta Třeště Vladislav Hynk nás ale ujistil, že se situace v Salavicích brzy změní. „Máme vydané stavební povolení na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Během dubna budeme vybírat firmu, která to udělá.“

Skrýšov na Pelhřimovsku

Další případ – vesnička Skrýšov u Pelhřimova. Ani tam není, ale každým dnem by měla začít stavba. Na návsi jsou složené trubky. „Mělo by se začít v dolní části vesnice, tady u nás nahoře asi během dvou let,“ řekla paní Lenka.

Okolí Telče

Na celé Vysočině má kanalizaci a čistírnu odpadních vod asi 250 obcí. Kupříkladu v okolí Telče je takových míst ale jen 11 procent. „Je to sídelní strukturou. Je tu hodně malých obcí, pro které je velký problém zainvestovat tak drahou stavbu,“ vysvětlil starosta Telče Roman Fabeš.

Kraj Vysočina poskytuje dotace na stavbu kanalizační infrastruktury a každoročně se podaří pomoci deseti až patnácti menším obcím.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio