Chotěboř bude mít domov pro seniory. Do roka ho tam chce otevřít soukromá firma

21. říjen 2019 07:00

Senioři z Chotěboře a okolí by konečně mohli dostat domov se sociální péčí. Jeho výstavbu ve městě právě teď zahajuje soukromá společnost.

Zázemí chce nabídnout až 120 klientům. Chotěboř po takové stavbě volá už roky, najdou se ale lidé, kteří s budováním tak úplně nesouhlasí.

„Tady je těch starých lidí hodně a nemají třeba kam jít,“ schovávám se pod deštníkem s jednou z chotěbořských obyvatelek Evou Kulhánkovou. Bydlí přímo naproti místu, kde vyroste nový domov pro seniory. Celou stavbu tak bude mít - lidově řečeno - na očích. „Vždyť to lidi potřebují.“

„Lidé na to nebudou mít“

Domov pro seniory má i své odpůrce. Ti se proti výstavbě vymezují především na sociálních sítích. Poukazují především na finanční náročnost ubytování. „Nás bude obtěžovat stavba, která je pro 95 procent místních bezvýznamná, neboť na to nikdy nebudou mít,“ píše ve facebookové diskusi jeden z uživatelů.

Jeho přesvědčení se ale snaží vyvrátit vedení města. Podle starosty Chotěboře Tomáše Škaryda (ČSSD) se cena nebude lišit o jiných domovů. „Hovořili jsme se společností, tak ty ceny se pohybují na klienta stejně, ať je to zařízení městské, krajské, státní nebo soukromé.“ Pro město bude podle Škaryda domov pro seniory velkým přínosem. V Chotěboři totiž žádný není.

Nejbližší domov je v Havlíčkově Brodě

„Nejbližší domov pro seniory je v Havlíčkově Brodě, ve Světlé nad Sázavou, pokud beru Vysočinu, pokud beru Pardubický kraj, tak je to Hlinsko a Seč.“

Soukromý investor

Areál vybuduje společnost Senecura, která podobná zařízení staví i v dalších městech kraje. Podle regionálního ředitele společnosti Ivana Černovského domov nabídne klientům služby, za kterými až dosud museli dojíždět.

Místo pro budoucí domov mělo vedení Chotěboře vyčleněné dlouho dopředu. Pozemek v lokalitě Koubek roky blokovalo právě pro poskytovatele sociálních služeb. „Město Chotěboř nabídlo pozemek k té výstavbě s tím, že v současné době tam máme právo provedení stavby a jakmile bude stavba zkolaudovaná, tak město tento pozemek odprodá společnost Senecura,“ dodává Tomáš Škaryd.

K prodeji by mělo dojít do konce roku 2020, kdy má domov stát. Hned na začátku dalšího roku by se už do něj mohli stěhovat první obyvatelé. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související