Obce i města na Vysočině ovládly o víkendu maškary

13. únor 2023 08:37

Uplynulý víkend patřil na Vysočině masopustním průvodům. Přinesly s sebou hudbu, tanec a hodování. Zvyky z Podhorácka nechyběly ani v Třebíči. Místní byli se svými maškarami i hodně aktuální.

Masky na masopustu reflektují i aktuální témata, Jaroslav Martínek se převlékl za nově zvoleného prezidenta

Maškary obcházejí domy a dostávají jídlo a pití, v čele průvodu jde kobyla. „Vítá jaro. Je to především kvůli úrodě. Tato kobyla, stejně jako třeba medvěd, je hlavní, aby měla funkci plodnosti,“ vysvětluje etnografka Petra Zelenková, která také symbolicky kobylu popravuje.

V průvodu jde taky příslušníka SNB, ale třeba i hlídač v černé kukle z korejského seriálu Hra na oliheň. „Masopusty mají sice určitá pravidla, ale jak je zpracujeme, jestli bude dál lidová tradice pokračovat, když to budeme ignorovat, žádná tradice nebude,“ zhodnotil moderní masku pořadatel masopustu Milan Noha.

V masopustním průvodu v Třebíči nechyběla kobyla

Masky v průvodu reflektují i další aktuální témata. Jaroslav Martínek oblékl flanelovou košili, aby se stylizoval do postavy nově zvoleného prezidenta. „Snažil jsem se upravit ten vous,“ směje se.

Vzduchem se nese vůně smažených koblih. Pro masopustní průvod jich v Třebíči nasmažili zhruba tři stovky. Další masopustní průvody ovládnou města na Vysočině znovu o víkendu.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související