O sto tisíc domácností víc bude proudem zásobovat jaderná elektrárna v Dukovanech

27. leden 2024 10:30

Zvýší svůj výkon i životnost - vedení dukovanské jaderné elektrárny představilo, co jeden z největších zdrojů energie v naší zemi čeká v nejbližším období.

Koncem loňského roku dostala elektrárna povolení od Úřadu pro jadernou bezpečnost ke zvýšení výkonu. V letošním roce ji totiž bude čekat hned několik odstávek na výrobních blocích. Během nich mimo jiné udělají energetici několik technických změn. Ty umožní zvýšit teplotu v primárním okruhu.

To absolutní číslo se zdá docela malé, bude to o pouhých 0,9 stupně Celsia. Teplota se zdvihne na 300,4 stupně Celsia. Nicméně, výkon elektrárny tím naroste o tři procenta. V konečném důsledku to znamená nárůst výroby o asi 300 tisíc megawatthodin ročně. To je množství elektřiny, které dokáže uživit 100 tisíc domácností.

Palivo

Až doposud v Dukovanech používali výhradně palivo dodávané z Ruské federace. Dodávky válka nezastavila a aktuálně ho mají zásobu na minimálně tři roky. Energetici se na to ale nechtějí spoléhat. Nechali vyrobit nové zásobníky a další mají přibýt, takže už brzy bude moct společnost naskladnit palivové tyče na skoro šest let.

autor: Milan Soldán
Spustit audio