O statisíce korun víc. Drahý materiál zvyšuje cenu staveb, lidé proto častěji žádají o navýšení hypoték

21. únor 2022 06:00

Růst cen stavebních materiálů lidem zvyšuje náklady na stavbu rodinného domu. V některých případech může jít až o stovky tisíc korun.

Zdražování stavebních materiálů může působit problémy zejména těm, kteří nemají finanční rezervy. Realitní servery také častěji než dříve začínají nabízet rozestavěné domy na prodej. 

„Malujeme si sami, manžel maloval, pokládali jsme si podlahy. Máme tu půlku obytnou dodělanou, abychom sem mohli dávat nábytek a nosit krabice, že se budeme stěhovat.“ Paní Klára vyhlíží dokončení domečku, kam se bude se svou rodinou stěhovat. 

Hypotéka

Stavět s manželem začali v roce 2020 nedaleko Kamenice nad Lipou. Znovu by se ale podle svých slov nepustila. „Kolikrát jsem v noci brečela, že už bych to nikdy neudělala.“ 

Rodina si vzala hypotéku na téměř 3 miliony korun. Postupně ale začala zjišťovat, že kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu jí vypůjčené peníze nebudou stačit. „Budeme o milion víc než jsme měli naplánováno v roce 2020.“ Finance na dokončení stavby se jim nakonec podařilo získat prodejem malého domku, který původně chtěli pronajímat.

„Z toho posledního půl milionu jsme si teď koupili sprchovou zástěnu, vanu, nábytek, kuchyň, abychom tu mohli fungovat.“

Rozestavěné domy na prodej

Ne všichni ale mají takové štěstí, že se jim povede do nového domova nastěhovat. V posledních měsících se na realitních serverech objevují stále častěji rozestavěné domy. Lidé je prodávají, protože nemají peníze na jejich dokončení nebo nejsou schopni splácet hypotéku. 

Českému rozhlasu to potvrdil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Zatím to jsou určité první náznaky těchto problémů. Jak půjdou úrokové sazby nahoru a budou končit fixační období u hypoték, těch problémů bude v příštích měsících a troufám si říci i letech přibývat.“

Ekonom nicméně dodává, že podíl problémových hypoték je v současnosti nejnižší v celé historii České republiky. „Ten růst bude z rekordních minim, to znamená nemělo by to být něco, co by destabilizovalo bankovní nebo finanční systém.“

Například Česká spořitelna od minulého jara eviduje každý měsíc desítky klientů, kteří řeší možnost navýšení hypotéky kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů. Současně ale banka nepozoruje, že by její klienti ve větší míře prodávali rozestavěné domy. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související