O parkování v Liberci s Jiřím Šolcem

13. říjen 2023

Omezený průjezd městem, omezené parkování v krajské nemocnici, zpoždění dostavby parkovacího domu ve spodním centru Liberce. A za této situace odsouhlasila Rada města Liberce razantní zdražení parkování. Lidi chce motivovat k využívání MHD, současně chystá i jeho zdražení. Na důvody i řešení se ptáme náměstka pro technickou správu a technologie města Liberce Jiřího Šolce z hnutí ANO.

Čtěte také

V centru Liberce lidé od ledna 2024 zaplatí za hodinu parkování v červené zóně 80 namísto dosavadních 40 korun. Zdraží se i cena roční rezidenční karty v modré zóně. Dosud lidé platili za rok 2 000 korun ročně, nově to budou 3 000 za jedno auto. Druhé auto v rodině zdraží ročně z 6 na 12 tisíc korun, třetí se zdraží z 12 na 24 tisíc korun.

Na důvody se redaktorka Jana Švecová ptala náměstka libereckého primátora Jiřího Šolce (nez., za hnutí ANO).

Tématem rozhovoru byla i probíhající výstavba Na Perštýně a plánovaná na Papírovém náměstí. Podle náměstka ale nové projekty centrum města auty nezahustí, protože investor musí vždy prokázat, že disponuje dostatečným množstvím parkovacích míst. Na Perštýně dokonce nějaká parkovací místa přibydou, projekt Papírového náměstí je zatím na začátku.

Město také plánuje analýzu parkovacích míst na sídlištích v Pavlovicích, Františkově, Kunratické a na Aloisině výšině. „Sídliště, která byla budovaná na sklonku 80. let, nebo ještě i dříve, tak logicky nemohla počítat s tím stupněm motorizace, který je dnes. Těch míst je tam zoufale málo, a zároveň lidé nejsou ochotni za to platit. A zároveň parkování soukromého vozu není veřejná služba,“ nastínil problém náměstek Šolc s tím, že vlastnictví auta přináší vlastníkům i povinnosti.

Jaká řešení nedostatku parkovacích míst na sídlištích, ale i v celém městě, jsou podle Jiřího Šolce možná? Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , mib
Spustit audio

Související