Město Liberec vybralo za rok 2022 za parkování rekordní částku. Zdražení přesto nevylučuje

9. březen 2023 10:24

Městská policie v Liberci zaznamenala pokles počtu řidičů, kteří neplatí za parkování. I díky tomu v roce 2022 město získalo z parkovacích automatů rekordní částku. Kolik to bylo a co s penězi radnice udělá?

Čtěte také

Za parkování v Liberci zaplatili v roce 2022 řidiči rekordní částku. Z parkovacích automatů vybralo město 28 milionů korun, to je nejvíc za posledních 10 let. V roce 2020 to bylo 19 milionů korun, v roce 2021 24 milionů.

Oněch 28 milionů zaplatili řidiči z valné části v hotovosti, přesně 19 milionů korun, které v drobných naházeli do parkovacích automatů, a 7 milionů pak bezhotovostně, tedy přes mobilní aplikace a SMS zprávy.

Město se vybrané peníze zpravidla snaží vrátit do dopravy, respektive do budování a úpravy nových parkovacích míst. Celkem je v Liberci 2 518 parkovacích stání, z toho 1 500 míst placených. Potřebám řidičů a rostoucímu počtu aut to ale nestačí, magistrát tak přebytek z 28 milionů použije na výstavbu 147 parkovacích míst na plánovaném novém parkovišti v ulici Pastýřská, za budovou krajské policie.

I když Liberec za parkování získal poměrně vysokou částku, neznamená to, že se řidiči nemusí obávat zdražení. Podle primátora Jaroslava Zámečníka není vyloučené, že se v Liberci ceny parkovného zvýší; respektive upraví tak, aby to veřejnost motivovalo víc využívat městskou hromadnou dopravu, než jezdit po městě autem.

Nic konkrétního primátor zatím nenavrhuje, chce se inspirovat zkušenostmi z jiných krajských měst, ale nevylučuje, že v radě města navrhne alespoň valorizaci ceníku. Naposledy se parkovné v Liberci zvyšovalo v roce 2019, a to v řádu jednotek korun.

Spustit audio

Související