Liberecká radnice chce zvýšit cenu za parkování na dvojnásobek. Změnu navrhuje rada města

6. říjen 2023 16:10

Řidiči v Liberci zřejmě za parkování od ledna 2024 zaplatí víc peněz, než dosud. Důvody navýšování cen zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Podle primátorova náměstka Jiřího Šolce zvoleného za hnutí ANO by se ceny parkovného měly změnit po třech letech. Hlavním důvodem je podle něj nedostatek parkovacích míst.

V Liberci je parkování rozdělené do čtyř základních tarifních pásem. Pokud záměr ve středu 25. října zastupitelé schválí, v červené zóně se parkovné zvýší na 80 korun za hodinu. V nejlevnější zelené zóně s možností celodenního parkování řidiči zaplatí 20 korun za hodinu a 80 korun za den.

Parkování ve zvláštních zónách

Novou zvláštní zónou bude bílá zóna pro Pastýřskou ulici, kde radnice modernizuje parkoviště. Za hodinu by tam řidiči měli zaplatit 5 korun a za celý den 50 korun. V hnědé zóně u ZOO stoupne hodinová sazba na 50 korun, celodenní parkování pak bude stát 200 korun.

Parkování v černé zóně u krematoria bude 90 minut zdarma. Každá další hodina bude stát 30 korun, celodenní parkování 100 korun.

Dražší bude i parkování v takzvaných modrých zónách pro držitele parkovacích karet. Za první auto zaplatí 3 000 korun ročně, za druhé 12 000 a za třetí 24 000 korun za rok.

Podle opozice je návrh koalice nekoncepční. „Protože bychom potřebovali regulovat parkování v celém městě, i na sídlištích,“ řekl Jaromír Bax z uskupení Liberec otevřený lidem.

Podle něj radní města už také schválili záměr zdražení jízdného v městské hromadné dopravě. Nově by cestující za základní elektronickou jízdenku zaplatili 28 korun a za papírovou 34 korun. Dosud stojí 24 korun. Město se chystá navýšit i cenu časových kupónů.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související