O jednodávkovou vakcínu Johnson&Johnson není takový zájem. Mnozí lékaři ji vrací zpět distributorovi

15. červen 2021 11:00

O jednodávkovou vakcínu proti covidu Janssen od společnosti Johnson&Johnson není v ordinacích praktických lékařů velký zájem.

Někteří lékaři ji buď už rovnou odmítají, nebo vrací distributorovi. Podle nich je to kvůli doporučení ministerstva zdravotnictví neočkovat touto látkou lidi mladší 60 let.

Lékař z Okříšek

Lékař Tomáš Filkuka z Okříšek na Třebíčsku se právě sklání k lednici, kde má uložené vakcíny. „Tady je deset lahviček, ze kterých natáhneme 10–11 dávek, tři už jsou pryč a další dvě máme pro pacienty na tento týden,“ drží v ruce plato s vakcínami od společnosti Moderna.

Vedle má i jednodávkovou vakcínu Janssen. „To budeme pravděpodobně vracet tomu distributorovi zpátky, nejsme schopni to naočkovat.“

Doporučení ministerstva

Důvodem je podle okříšského lékaře doporučení ministerstva zdravotnictví. Uvedlo, že látka není vhodná pro pacienty mladší 60 let. „Máme 50 dávek a máme jednoho adepta, který spadá do kritérií 60+ a měl by o to zájem.“

„Natahuje se to z ampulky, kde je pět dávek. Objednáme si jednoho pána, kterého naočkujeme a pak nám čtyři vakcíny v podstatě propadnou.“ Lékař chce počkat ještě deset dnů, jestli se nepřihlásí další zájemci. Pokud se jich nenajde dost, je domluven s distributorem, že očkovací látky proti koronaviru vrátí.

Případ není ojedinělý…

Případ lékaře Tomáše Filkuky z Okříšek není ojedinělý. Podle Martina Nesrsty ze společnosti Avenier, která vakcíny distribuuje, se podobně chovají praktičtí lékaři po celé republice. „Mohu potvrdit, že jsou ordinace, které aktuálně odmítají dodávky této vakcíny. V takovém případě uvolníme dodávky pro další ordinace v pořadí.“

Podle Nesrsty ale nedochází k tomu, že by vakcíny ležely bez využití. „V tom původním pořadníku bylo nějakých 3500 ordinací. Aktuálně tam zbývá něco přes 600 ordinací.“ Zástupce společnosti Avenier zároveň dodává, že vakcína od společnosti Moderna se v současné chvíli od praktiků nevrací.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související