O hasičích v Bohdalově víme vše. Mají totiž nejlepší internetové stránky

20. listopad 2015

Dalším zastavením soutěže Dobráci roku na Vysočině je Bohdalov. Městys leží kousek od Žďáru nad Sázavou. Mezi místními napočítáme 86 hasičů. Mají své vlastní výjezdové družstvo, které vyjíždí k požárům a dopravním nehodám. Mimo to mají nejlepší web, dokonce vyhráli v soutěži Zlatá jeřabina.

Historie sboru sahá až do 70. let 19. století. „Sbor v Bohdalově byl založen roku 1874. Dva roky před tím zde byl veliký požár, padlo při něm asi 80 domů. Tenkrát se lidé domluvili a o dva roky později založili sbor dobrovolných hasičů tady v Bohdalově,“ říká na úvod Roman Šimůnek, starosta SDH Bohdalov.

Družstvo hasičů z Bohdalova

Dnes, tedy o 141 let později, v Bohdalově a okolí také občas hoří, zdaleka ale nejde o tak ničivé požáry jako tehdy. „Jezdíme k různým druhům požárů, k dopravním nehodám, k požárům rodinných domů, travnatých a lesních porostů,“ přidává starosta.

Hořela plastová popelnice

Letos mimo jiné hasiči zasahovali u hořící popelnice. „Byl to větší požár, kde se sešlo více hasičských jednotek. Nedbalostí se žhavý popel dostal do plastové popelnice a došlo k vzplanutí. Podařilo se zachránit dům i přilehlé domy, které tam jsou hodně blízko. Šlo o skutečně velikou škodu, která mohla nastat.“

O zásazích si přečteme na internetu

Sbory dobrovolných hasičů se ne vždy pečlivě starají o svou internetovou prezentaci. V Bohdalově je to přesně naopak. Web je přehledný, plný aktuálních informací a fotografií. Vše má na starosti velitel sboru Jiří Klimeš. „Teď už to tolik času nestojí, koncept je nastavený. Před tím to ale trvalo měsíce, než to dostalo podobu, kterou jsme si představovali.“

Hasiči v Bohdalově

Reportérka Irena Šarounová se na webu dočetla o jedné aktualitě, totiž o cvičení v nedalekém Novém Veselí. „V domově klidného stáří se simuloval požár. Místní jednotka si chtěla vyzkoušet postupy, které by se aplikovaly v praxi. Velitel si celý zásah řídil a rozhodoval, co se bude kdy dělat.,“ doplňuje velitel bohdalovských hasičů Jiří Klimeš.

Technika je vždy připravena vyjet

Nezbytnou součástí SDH Bohdalov je jejich technika. Mají aktivní výjezdovou jednotku, v garáži proto najdeme vozidlo Liaz s veškerým potřebným vybavením. „Pravidelně se tu sejdeme, abychom si oživili, kde co máme uložené,“ vysvětluje velitel. Ve výbavě je také plovoucí čerpadlo a motorová pila.

Dobrovolné hasiče z Bohdalova můžete až do pátku 27. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BOHDALOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Bohdalov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.