Nový Rychnov před lety zvýšil daň z nemovitostí. Teď už ji snižovat nechce, i když lidé protestují

8. červenec 2019 14:00

Daň z nemovitosti je způsobem, jak přilepšit obecní pokladně. Celý výnos totiž končí právě tam. V Novém Rychnově na Pelhřimovsku takto získali asi 13 milionů.

Už před osmi lety se zastupitelé rozhodli, že daň z nemovitosti zvýší. Aktuálně na ně naléhali někteří obyvatelé, ať poplatek opět sníží. S pochopením se to ale nesetkalo.

„Jednou se tak rozhodli, že se naplní obecní kasa. A od té doby to trvá. Je to ostuda, nejchudší kraj a taková pálka. A chataři také platí šílené peníze.“ Pan Karel bydlí v Sázavě poblíž Nového Rychnova. Lidé v této části Pelhřimovska platí vůbec nejvyšší daně z nemovitosti.

Výši obec určí sama

O výši daně mají právo rozhodovat zastupitelé v té které obci. Ne jinak tomu je v Novém Rychnově. „Koeficienty určí obec a daň je přímým příjmem obce, na jejímž území se daná nemovitost nachází,“ vysvětlila Hana Krejčová z finančního úřadu.

Před osmi lety…

Zvýšení nastalo před osmi lety, kdy nebyl Nový Rychnov v dobré finanční kondici. „Asi třikrát se to zvedlo,“ dodal pan Josef. Do obecní pokladny přibylo od té doby asi 13 milionů korun.

Lidé se v poslední době obrátili na zastupitele, aby koeficient pro výpočet daně snížili. Nestalo se tak a starostka Iva Reichová si za rozhodnutím stojí. „I ministryně řekla, že jestli obce mají málo peněz, mají zvýšit daně. Myslím, že jsme takoví průkopníci.“

Za metr čtverečný platí lidé v Rychnově a okolí asi šest korun. Roční poplatek se tak může pohybovat v řádu tisíců korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio