Novogotickou synagogu ve Velkém Meziříčí převezme do své správy město

2. červenec 2023 07:00

Novogotické synagogy ve Velkém Meziříčí si pravděpodobně všiml každý, kdo někdy projížděl městem. Teď funguje jako tržnice s levným zbožím, to by se už o prázdninách mělo změnit.

Takzvanou novou synagogu převezme Velké Meziříčí bezplatně od Židovské obce Brno. O její převod město usilovalo zhruba dvacet let. Po opravách ji chce využívat jako kulturní centrum.

„Za měsíc by z toho mohly zmizet ty cedule a ten vizuální balast, který nemá na tom domě co dělat,“ popisuje nezávislý starosta Alexandros Kaminaras tu nejrychlejší a zároveň nejviditelnější změnu, která synagogu po převodu na město čeká.

Dnes ještě při vstupu lidé uvnitř narazí na stojan s čepicemi a za rohem jsou instantní nudlové polévky. Majitel obchodu je s vyklízením smířený. „Lidi nechodí, je tady pořád zima,“ říká.

Další změny budou podle starosty pomalejší. „Žádné další peníze na to město vyčleněné nemá, to jsou úvahy, které budou směřovat k plánování rozpočtu na rok 2024. Počítáme s tím, že to budou nižší stovky tisíc korun,“ počítá starosta. To budou peníze na základní údržbu. Kompletní rekonstrukce bude dražší.

Kolik bude stát a má město jasný plán, jak synagogu využít? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související