Nové zastávky MHD v Novém Městě na Moravě cestující ještě nevyužívají, už ale mají výhrady

23. říjen 2013

V Novém Městě na Moravě jsou připravené zastávky pro novou městskou hromadnou dopravu. Místa se značkou linkové dopravy a lavičkou začnou obyvatelům desetitisícového města sloužit teprve od nového roku. Už teď k nim ale mají budoucí cestující připomínky.

„Pro staré a míň pohyblivé lidi je to docela daleko, celý ten kopec, zvlášť v zimě, tady to hodně klouže a to se opravdu člověk zadýchá,“ říká obyvatelka Dana u jedné z deseti nových zastávek městské hromadné dopravy.

Ta vznikla ve Žďárské ulici pod nemocnicí. Je v prudkém kopci a podle místních příliš daleko k hlavnímu vchodu. Myslí si to i pan Josef, který vychází z nemocnice s ovázanou rukou. „No tak je jasné, že to mohlo být o 200 metrů výš proti kopečku, aby to bylo proti bráně, protože tady z toho místa je to trošku nevhodné,“ potvrzuje.

Jinde umístit zastávkové místo ale prý nešlo. Navíc odsud je to zase blíže spodním vchodem, jak upozorňuje vedoucí odboru dopravy Petr Pazour. „Místo pod nemocnicí je uděláno tak, aby vyhovovalo situaci, protože pod ní je křižovatka a potom už je zase dům s pečovatelskou službou, tam je to zúžené a zastávka se tam už udělat nemůže,“ vysvětluje.

Místní obyvatelé se také ptají, proč nejsou zastávková místa zastřešená. „Není tady žádný přístřešek, nic. Syn říkal, že na městě to vypadá úplně stejně,“ říká paní Dana. Obyvatelka Vlasta si myslí, že zastávky ještě nejsou hotové. „Třeba to tam dají, já myslím, že to teprve zavádí.“

Zastávky jsou této podobě hotové, na radnici ale nevylučují, že je v budoucnu skutečně zastřeší. Počítají prý také s tím, že první rok bude zkušební a podle návrhů obyvatel pak se budou měnit například trasy. „Návrhy od obyvatel budeme vyhodnocovat a potom se to bude podle toho upravovat,“ potvrzuje Petr Pazour.

Linkové autobusy budou zastavovat na celkem čtrnácti místech, za jízdenku zaplatí cestující 10 korun, se slevou polovinu.

Spustit audio