Nové Město na Moravě: Sníh v největší přírodní lednici přečkal parné léto

19. říjen 2018

Sníh v zásobníku u Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě přečkal letní vysoké teploty. První závody v prosinci se tak mohou konat, i když nebude sněžit.

Je to v podstatě největší přírodní lednice v České republice.

„Já vám ukážu, tohle jsou ty části terciálního sněhu, který znáte, nebo známe všude na Vysočině jako firn. To je takový ten tvrdý jarní sníh. Ale když byste to prohlíželi mikroskopem nebo lupu, tak zjistíte, že struktura je pravidelná oproti tomu přírodnímu sněhu, kde je to spojené a propletené a nejsou tam ty prostory pro ten vzduch, který působí jako termoska,“ vysvětluje technický expert Ladislav Slonek.

Stojíme u novoměstské Vysočina Arény v prostoru, který tak trochu připomíná silážní jámu obrovských rozměrů. Když ale nakladač rozhrnul asi metrovou vrstvu štěpky, objevil se čistě bílý sníh.“

„To jste nikde nemohl vidět, protože zatím depo, sněhový depo technického sněhu je tady zatím v České republice jediné. Jinak v Evropě existují, ale tohoto druhu jedině na severu.“

Sklad funguje tři roky

Sníh si takto skladují už třetím rokem. Ze začátku lyžařské sezony pak nemusí mít obavy. Už za několik týdnů ho tým správce Karla Klapáče začne rozvážet po areálu.

„Začne to tak, že se ta hrubá vrstva odstraní rolbou, nahrne do krajů. Na to vlastní dočištění přijede menší bagřík se širokou lžící a tu poslední vrstvu štěpky seškrábne a ta se uloží bokem, tak aby ten sníh nebyl znečištěný tou štěpkou,“ dodává Karel Klapač.

Ani letošní horké léto nenapáchalo v devítimetrové vrstvě sněhu díky unikátní technologii žádné větší škody.

Nejhorší je déšť nebo sněžení

„S tímhle množstvím, které tady v současné době je, dokážeme určitě navézt čtyřkilometrové kolečko v šířce šesti metrů o mocnosti asi půl metru, a to včetně stadionu a trestného kolečka. Nejhorší je, když nám do toho prší nebo když začne chumelit.“

Sníh se tak na tratích objeví už na přelomu listopadu a prosince. V závěru roku totiž bude areál hostit světový pohár v biatlonu.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio