Nové Město na Moravě patří muzikantům, Slunohraní láká stovky lidí

3. červenec 2014

Tři desítky muzikantů se v Novém Městě na Moravě učí od hudebních mistrů. Na 5. ročníku Slunohraní cvičí pod vedením členů Janáčkova kvarteta. Letní dílna komorní hudby návštěvníkům opět přinese velkolepé koncerty, třeba i rytmu swingu.

„Snad krásné počasí vydrží až do pátku, až bude vystupovat Janáčkovo kvarteto a všichni muzikanti, kteří tu cvičili. Budeme se těšit na krásný večer,“ vyhlíží závěrečný koncert pravidelný návštěvník Slunohraní Bohuslav Bajer. Skupinky muzikantů se na něj připravují pod vedením Janáčkova kvarteta.

„Právě se věnujeme Dvořákovu Americkému kvartetu, jeho první větě. Snažíme se ho pomaličku projít, aby si každý uvědomil, co potřebuje, aby se dostavil hezký výsledek. Myslím, že se to začíná dařit,“ odložil na chvíli violu člen Janáčkova kvarteta Jan Řezníček.

Hudebníkům nemůže nic překážet. „Hodinky, a cokoli, co je na rukou, stahuje a potřebuji mít uvolněné ruce, takže prstýnky a všechno okolo musí pryč,“ usmívá se při pauze muzikant Jan Sáras.

Už rok je jasné, že se Slunohraní zúčastní. „Už vloni, když jsme se loučili, tak je zvyk, že se do kašny pošlou plovoucí lampionky s přáníčky. Já tam zrovna psal přihlášku na letošní rok,“ svěřuje se hudebník.

Na letošním Slunohraní zahrají i muzikanti z Mexika. Až do páteční noci se tady lidé zaposlouchají do zvuku smyčcových nástrojů třeba i v rytmu swingu nebo country.

Na vystoupení při Slunohraní se cvičí i pod širým nebem
autoři: Hana Mikulincová , vman
Spustit audio