Nová hygienická opatření se týkají nejenom restaurací, ale i stánků na tržnicích

25. září 2020

Stánkaři mají vedle pokladny dezinfekci a kadeřnice dřív než nůžky berou do rukou teploměr. V České republice platí nová hygienická opatření.

Zatímco šestici stánků se zeleninou a květinami na improvizovaném tržišti na Masarykově náměstí v Jihlavě míjí potenciální zákazníci, prodejci - manželé Roman a Jarka - na pultu kontrolují, zda je k dispozici i dostatek desinfekce. Novou povinnost jim od čtvrtka nařídilo ministerstvo zdravotnictví.

„Máme pořád desinfekci, co to propuklo, je tady slivovice je tady meruňkovice a normální dezinfekce a je tady i normální klasická dezinfekce,“ ukazují na pult stánku s ovocem a burčákem.

Dva metry od sebe

Improvizované přístřešky by také měly stát od sebe minimálně dva metry. Tuto vzdálenost jim vyměřil bílými čarami na zemi přímo magistrát. Sami prodejci jsou na určitá omezení připraveni už od jara. 

Jediné, co je v souvislosti s koronavirem trápí, je pokles klientely. Lidé se prý více bojí chodit ven.

Kadeřnice

To jihlavská kadeřnice Lucie Michalčuk měla daleko větší potíže se sháněním potřebného vybavení. „Koupili jsme ty covidní přípravky prakticky všechny - anticovid, rukavice, roušky, ubrousky namočené v dezinfekcích, jenom teploměr byl nedostupný, takže stál osmnáct stovek. Roušky pro zákaznice jsme nechávaly našít, rukavice, všechno to tady máme v tomto stojanu,“ ukazuje Lucie Michalčuk jaký ji kvůli nově platícím opatřením čekal nákup.

Zároveň musí teď všem příchozím zákazníkům změřit teplotu a občas tímto úkonem jejich návštěva kadeřnictví i končí. „Změřila jsem 37,4, pak jsem se musela paní strašně omlouvat, nám to nedalo, takže jsme paní poslali domů a dali jí náhradní termín za 14 dnů.“

Další opatření na Vysočině zatím nebudou

Nová omezení teď ovlivňují i restauratéry, kteří musí zavírat nejpozději v deset večer i prodejce oblečení, kteří musí opět dodržovat uložení reklamovaného textilu odděleně.

Podle hygienika Jiřího Kose bychom se ale zatím neměli dalších opatření, minimálně na krajské úrovni, obávat. „My bychom sáhli k něčemu podobnému pouze, kdyby se objevilo nějaké nové významné ohnisko, které by bylo zapotřebí eliminovat.“

Krajští hygienici zatím nemají v plánu zavádět ani lokální opatření například v okresech, kde by se vyskytovaly vyšší počty nakažených.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související