Do domova pro seniory v Humpolci se vracejí pracovníci. Armáda dnes odjela

25. září 2020 06:00

Armáda dnes ukončila pomoc v humpoleckém domově pro seniory. Do práce se vrátilo 10 z 19 pracovníků pracoviště domova v Lužické ulici, kteří onemocněli covidem-19.

Zajistit péči o staré lidi pomáhalo na žádost kraje 15 vojáků od 9. září. Z domova odjeli dnes po osmé hodině. Pomoc armády byla pro domov klíčová, řekl ředitel domova Petr Vaněk: „Vlastními silami bychom to těžko zvládli za situace, kdy nám vlastně lehlo ze dne na den tři čtvrtě personálu,“ uvedl Vaněk.

Dodal, že díky uzdravování pracovníků už se teď domov bez této mimořádné výpomoci dokáže obejít. V posledním týdnu se sice počet obyvatel domova s covidem-19 ještě zvýšil o dva na 29, podle ředitele jsou ale stále z jednoho zasaženého oddělení. Sedm klientů s prokázanou nákazou zemřelo.

Vojáci – odborníci

Do humpoleckého domova nejdřív armáda poslala odborníky Centra biologické ochrany Těchonín. Pomohli nastavit hygienická opatření, proškolili personál i vojáky, kteří tam začínali pomáhat.

Příslušníci 42. mechanizovaného praporu Tábor a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec měli v domově původně zůstat dva týdny, na žádost kraje prodloužili pobyt o dva dny. Vojáci, kteří dnes odjeli z humpoleckého domova, ještě čekají na výsledky testů na covid-19. Podle velitele skupiny bude v každém případě jejich návratu do domovských útvarů předcházet týdenní karanténa.

Byli po ruce personálu

Uvedl, že v domově vojáci pomáhali s péčí o klienty i s úklidem. „Vlastně jsme byli po ruce personálu,“ shrnul. Dvakrát denně také vojáci uvnitř domova prováděli úplnou dezinfekci.

Vojáci mohli být vyslaní na základě usnesení vlády z poloviny dubna, která v souvislosti s koronavirem povolila použití armády k záchranným pracím. V Humpolci jde o třetí nasazení armády v sociálních zařízeních pro seniory. Vojáci už pomáhali v Alzheimercentrech v Ostravě a Jihlavě.

zdroj: ČTK
Spustit audio