Stařenčiny fazole od Martina Prokopa jsou jako řeznická pohádka. Speciální ingrediencí je ocet

Chlapské jídlo, které zasytí. Opečené kousky buřtů chutnají jako z ohně a masité fazole se špekem a pepřem to jen podtrhnou. Speciální ingrediencí je ocet. Vařil nám řezník Martin Prokop.

Ingredience
  • 250 gramů velkých fazolí (nejlépe velkých tmavých, ale můžou být i bílé)
  • 200 g špekáčků (lze použít i kabanos)
  • 150 g špeku
  • 1 větší lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 špetky soli
  • 1 velký panák octa

Postup

Den předem namočíme fazole do vody, aby nabobtnaly. Vodu slijeme a dáme čerstvou, přidáme jedlou sodu, aby při vaření fazole stejnoměrně změkly. Vaříme doměkka.

Po uvaření fazole slijeme a necháme je zchladnout.

Špekáčky překrojíme podélně napůl a nakrájíme na půlkolečka, ale můžeme i na kostičky. Špek nakrájíme na centimetrové kostičky.

Rozžhavíme pánev a vložíme na ni špekáčky. Opečeme je z obou stran dozlatova. Teprve potom přidáme špek. Když špek zesklovatí a okraje s kůží začnou zlátnout, ochutíme směs čerstvě mletým pepřem.

Přidáme fazole, dosolíme a dál restujeme. Když začnou být fazole lehce opečené, přilijeme ocet, tedy po 1 až 2 minutách. (Poznámka: Pozor, neředěný ocet na pánvi je poměrně hodně agresivně cítit, ale to trvá jen chvilku.)

Podáváme s chlebem nebo škvarkovými pagáčky.

Martin Prokop

Recept má po své babičce, které se říkalo „Stařenka“. Byla báječnou kuchařkou a jídlo si moc užívala. Jmenovala se Hedvika a zůstalo po ní několik nevšedních receptů, podle kterých Martin Prokop dodnes vaří. Podle všeho by mělo jít o recept, který si dělávali bačové nebo partyzáni.

Martin Prokop býval řezníkem, a tak maso u nich v rodině vede. Nejraději má prasečí rypáček, ale nepohrdne čímkoliv. Rád vaří, a dokonce i peče.

Martin Prokop a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo