Dokonalý letní piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila chutná jako lahodná zmrzlina
Tenhle dezert Jiřího Pospíšila z Rudy nad Moravou vás dostane. Piškotové těsto s bohatou vrstvou máslovo-vanilkového krému se perfektně snoubí s kyselou chutí angreštu. A angrešt má v Pochoutkovém roce premiéru. Peče se jen korpus, zbytek vychladíte v lednici. Rozhodně zkuste!
Dokonalý letní piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila vás dostane jako lahodná zmrzlina
- Na piškot:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- Na vymazání plechu:
- oříšek másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- Na máslový krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 5 žloutků
- 500 g másla
- 3 vanilkové cukry
- 500 g kompotovaného angreštu (asi 2 sklenice kompotu)
- Na sněhový krém:
- 5 bílků
- 1 špetka soli
- 150 g moučkového cukru
- 150 g pískového cukr
- 50 g hořké čokolády na vaření
Postup
Do šlehače dáme 5 vajec a 5 lžic cukru krystal a na plné otáčky necháme 10 minut prošlehat do nadýchané pěny.
Do pěny postupně zlehka vmícháme 5 lžic mouky a následně 2 lžíce prosetého kakaa. Zapracováváme lehce stěrkou, aby pěna nespadla na dno.
Kakaovou pěnu vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhladíme a pečeme v troubě při 160 °C přibližně 20 minut. Upečený piškot poznáme tak, že se bude oddělovat od stěn plechu.
Mezitím si připravíme krém. Oba pudinky rozmícháme v polovině množství mléka. Druhou polovinu ohřejeme na sporáku a následně do něj přilijeme pudinkové mléko. Přivedeme k varu a necháme 2–3 minuty za stálého míchání provařit na mírném plameni.
Pudink vychladíme a potom ho vložíme do robotu. Vymícháme hladký pudink. Postupně do něj zašleháme syrové žloutky, vanilkové cukry a změklé máslo pokrájené na kostičky.
Máslovo-vaječný krém hezky uhladíme na vrchu upečeného piškotu, poklademe angreštem (čerstvý nebo kompotovaný) a lehce ho stěrkou zatlačíme do krému.
Na sněhovou čepici nejdříve vyšleháme v robotu 5 bílků do polotuhého sněhu.
Potom se šleháním pokračujeme nad vodní lázní. Přidáme přitom oba cukry. Vyšlehaný sníh s cukrem pak navrstvíme na krém. Uděláme na něm vidličkou vlnky a na to nastrouháme čokoládu na vaření.
Hotový zákusek necháme nejlépe přes noc uležet v lednici, ale už i za hodinu docílíme tuhé konzistence a můžeme konzumovat.
Jiří Pospíšil
Recept se u nich v rodině dělá skoro 40 let. Jeho paní ho objevila v nějakém časopise a jako svůj originální příspěvek použila do krému angrešt. Manželka pana Pospíšila už odešla, ale on ho peče dál, aby se na něj ani na ni nezapomnělo. Byla to skvělá a moc hodná žena, jak říká.
Pan Pospíšil vaří a peče rád. Dokonce se každý víkend těší na návštěvu svých vnoučat a pravnoučat a rád pro ně připravuje dobroty. Také pro nás nachystal výborný oběd – domácí slepičí polévku, sekanou s kaší, dýňový kompot a dva druhy zákusků. A hlavně s ním byla legrace a čerpali jsme z něj jeho životní elán.