Chuťově rozkošné a vláčné ořechové řezy tety Jarmilky upekla Alena Dušková z Lukavice
Malé dortíčky o velikosti vánočního cukroví vytvořila ze tří placek těsta, spousty vlašských ořechů a marmelády Alena Dušková z Lukavice u Letohradu ve východních Čechách. Nejlepší jsou odleželé třetí den. Zvláční a chutě z náplně prostoupí do těsta.
Postup
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- Na náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g cukru krupice
- 200 g rybízové marmelády
- Na polevu:
- 50 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2–3 lžíce vody
Do mísy nasypeme mouku, přidáme vanilkový cukr, přistrouháme droždí a vše lehce promícháme. Přidáme povolené máslo, jedno vejce a dva žloutky. Mixérem s hnětacím hákem těsto prohněteme. Stačí otáčky na druhý stupeň po dobu 2 až 3 minut. Vznikne spíš drobenka, kterou scelíme na vále rukama. Těsto dáme do sáčku a necháme odpočinout půl hodiny.
Mezitím si smícháme ořechy s cukrem dohromady.
Odpočinuté těsto ještě trochu propracujeme a rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme pomocí válečku dotenka, nejlépe na plastové podložce velikosti plechu.
Pak ho převrátíme vzhůru nohama, položíme na plech s pečicím papírem a „sloupneme“, případně si pomůžete špachtlí.
Tuto první placku potřeme polovinou marmelády. Posypeme polovinou směsi cukru s ořechy, kterou rozprostřeme a uhladíme. Přiklopíme druhou plackou a postup opakujeme.
Poslední placku lehce přitlačíme k ostatním a propícháme ji vidličkou až k prostřední vrstvě. Budoucí dezert necháme 1 hodinu odpočívat.
Potom dezert vložíme do trouby a pečeme při 180 stupňů asi 20 minut dorůžova.
Po upečení necháme dezert zchladnout.
Připravíme si polevu ve vodní lázni. Do rendlíku s vodou vložíme další porcelánovou misku, do které dáme suroviny na polevu a mícháme do správné konzistence – musí být viskózní.
Touto polevou přelijeme dezert. Počkáme, až zatuhne a můžeme nakrájet na opravdu malé kousky, jako bychom vytvářeli cukroví.
Alena Dušková
Recept pochází od její tety Jarmilky z Čejetic, která k nim do Lukavice jezdila na prázdniny. Často s sebou vozila něco sladkého. A protože se v rodině recepty hojně předávaly, získala ho nejdřív maminka a od ní ona sama. Ořechové řezy tak v rodině pečou už přes 60 let.
Přivítala nás s manželem před domem, kde nás vyhlíželi na lavičce. Provedla nás krásným domem, poseděli jsme na zahradě. Ochutnali jsme dýňovou polévku, grilovanou cuketu s nivou a slaninou, cukrářské rohlíčky a později si upekli i buřt na ohni. Bylo to jako návrat do dětství na prázdniny.