Chuťově rozkošné a vláčné ořechové řezy tety Jarmilky upekla Alena Dušková z Lukavice

Malé dortíčky o velikosti vánočního cukroví vytvořila ze tří placek těsta, spousty vlašských ořechů a marmelády Alena Dušková z Lukavice u Letohradu ve východních Čechách. Nejlepší jsou odleželé třetí den. Zvláční a chutě z náplně prostoupí do těsta.

Postup

Ingredience
  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  •  
  • Na náplň:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g rybízové marmelády
  •  
  • Na polevu:
  • 50 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2–3 lžíce vody

Do mísy nasypeme mouku, přidáme vanilkový cukr, přistrouháme droždí a vše lehce promícháme. Přidáme povolené máslo, jedno vejce a dva žloutky. Mixérem s hnětacím hákem těsto prohněteme. Stačí otáčky na druhý stupeň po dobu 2 až 3 minut. Vznikne spíš drobenka, kterou scelíme na vále rukama. Těsto dáme do sáčku a necháme odpočinout půl hodiny.

Mezitím si smícháme ořechy s cukrem dohromady.

Odpočinuté těsto ještě trochu propracujeme a rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme pomocí válečku dotenka, nejlépe na plastové podložce velikosti plechu.

Pak ho převrátíme vzhůru nohama, položíme na plech s pečicím papírem a „sloupneme“, případně si pomůžete špachtlí.

Tuto první placku potřeme polovinou marmelády. Posypeme polovinou směsi cukru s ořechy, kterou rozprostřeme a uhladíme. Přiklopíme druhou plackou a postup opakujeme.

Poslední placku lehce přitlačíme k ostatním a propícháme ji vidličkou až k prostřední vrstvě. Budoucí dezert necháme 1 hodinu odpočívat.

Potom dezert vložíme do trouby a pečeme při 180 stupňů asi 20 minut dorůžova.

Po upečení necháme dezert zchladnout.

Připravíme si polevu ve vodní lázni. Do rendlíku s vodou vložíme další porcelánovou misku, do které dáme suroviny na polevu a mícháme do správné konzistence – musí být viskózní.

Touto polevou přelijeme dezert. Počkáme, až zatuhne a můžeme nakrájet na opravdu malé kousky, jako bychom vytvářeli cukroví.

Alena Dušková

Recept pochází od její tety Jarmilky z Čejetic, která k nim do Lukavice jezdila na prázdniny. Často s sebou vozila něco sladkého. A protože se v rodině recepty hojně předávaly, získala ho nejdřív maminka a od ní ona sama. Ořechové řezy tak v rodině pečou už přes 60 let.

Přivítala nás s manželem před domem, kde nás vyhlíželi na lavičce. Provedla nás krásným domem, poseděli jsme na zahradě. Ochutnali jsme dýňovou polévku, grilovanou cuketu s nivou a slaninou, cukrářské rohlíčky a později si upekli i buřt na ohni. Bylo to jako návrat do dětství na prázdniny.

Alena Dušková a Patrik Rozehnal