Nelegální vrakoviště u Horní Cerekve. Úřady jsou ale ve snaze zrušit skládku zatím bezradné

25. duben 2018 10:55

V Těšenově poblíž Horní Cerekve je podle všeho nelegální autovrakoviště. A přibývají tam nové kusy včetně pneumatik a náhradních dílů. Lidé si stěžují, úřady – konkrétně Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) – ale zatím zakročit nedovede. Nedaří se jim totiž s majitelem navázat úřední kontakt.

Auta bez kol, pneumatiky, sedačky. „Podívejte se, to je všude. Teď už to strká tady. Řekněte mi, kde to bere? Je to zoufalost,“ říká místní žena, která si přála zůstat v anonymitě. Na vrakovišti je možné najít i jiné věci. „A při deště stéká olej a benzín z kopce dolů,“ dodává.

Majitel skládky v Těšenově v obci skutečně bydlí. Nepodařilo se ho zastihnout reportérovi Danielu Zachovi, ale ani úřadům.

Nepřebírá zásilky

Česká inspekce životního prostředí mu nedokáže doručit žádnou písemnost. „Město je v této věci primární, kdo koná. A protože on nepřebírá zásilky, nebylo možné uzavřít kontrolu. A tak kontrola není uzavřená,“ vysvětluje oblastní ředitel ČIŽP Jan Panský.

Muž byl také předvolaný, ale nedostavil se k jednání. „Když se nedostavil, tak inspekce celou záležitost odložila,“ dodává starosta Horní Cerekve Jaroslav Anderle.

ČIŽP může majiteli takové skládky dát pokutu v řádu desítek tisíc korun. O dalším postupu se chce radit právě s obcí.

autor: daz
Spustit audio