Nikdy výrazně nesportovala, teď se Klára Holubová z Jihlavy chystá na běžecký maraton v Římě

19. únor 2023 08:00

Klára Holubová z Jihlavy se rozhodla, že si zaběhne maraton v Římě. Rodina ji ke sportu nikdy příliš nevedla, a až při práci v Kanadě se šla občas proběhnout. Po návratu do Čech přemýšlela, jak vyplní volný čas, a napadlo ji, že si chce zaběhnout v Itálii maraton.

„Když jsem se vrátila zpátky do Čech, tak jsem věděla, že tedy budu tak dva až tři měsíce, tak jsem se chtěl něčím zabavit a to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodla pro ten maraton,“ vypráví o svém odhodlání Klára Holubová z Jihlavy. Maratonský běh Římem má pro mladou ženu ještě jeden ryze osobní rodinný důvod.

„Můj bratr Jan, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou, nemůže chodit, natož běhat. Tak je to taková pro mě motivace, že si říkám, když on nemůže, tak já přece můžu. Tak to zkusím.“

Při svém pracovním pobytu v Kanadě si šla občas zaběhat, někdy si ale neměřila vzdálenosti a nezávodila. S přípravou na římský maraton ji pomáhají vlastní pocity a také tréninkový plán z internetu.

Co jsem si našla, tak na maraton by se mělo trénovat asi 24 týdnů, což já jsem neměla tolik času. Tak jsem tam našla plán na 12 týdnů. Tak jsem si říkal, že zkusím jet podle dvanáctitýdenního plánu. A když to vyjde, tak to vyjde.

Klára Holubová někdy v životě maraton neběžel. 19. března v Římě to tak bude poprvé.

Kdo na ni bude čekat v cíli? I to si poslechněte v reportáži Jana Kodeta.

autor: Jan Kodet
Spustit audio

Související