Nezaměstnanost stoupá a firmy jsou při náboru nových pracovníků opatrnější, shánět brigádníky se jim ale příliš nedaří

7. březen 2023 08:40

Nezaměstnanost na začátku letošního roku stoupla. Lidí bez práce tak bylo poprvé více než dostupných volných míst. Jejich počet se navíc snížil.

Ve srovnání se situací před rokem je hledání nové práce pro lidi složitější. Už od podzimu firmy zpomalily tempo, kterým nabírají nové posily. „Vidíme pokles počtu obsazovaných pracovních míst zhruba o 15 až 20 % v jednotlivých měsících a to trvalo vlastně celou zimu, říká analytik pracovního trhu Tomáš Dombrovský.

Vlastně jsme se tím vrátili na úroveň roku 2019. Loňský rok, hlavně jaro a léto byly výjimečné v tom, jak moc firmy nabíraly. Počty obsazených míst byly historicky rekordní.

Vzhledem k okolnostem a rostoucím nákladům jsou teď firmy opatrnější. Nabírají pomaleji, spíše si vybírají, na které pozice potřebují lidi nabrat.

Lidí, kteří ztrácejí práci, protože jim třeba někdo neprodloužil smlouvu nebo proto, že jim skončily různé dohody, tak těch na pracovním trhu přibývá. Jsou dostupnější a z těch si firmy můžou na některých pozicích více vybírat.

Chybí kvalifikovaní pracovníci

Firmy většinou pálí nedostatek lidí zejména na pozicích náročných na kvalifikaci, náročných na znalosti, typicky třeba inženýrských pozicích. Ty jsou extrémně nedostatkové. „Samozřejmě IT, to je dlouho omílané, ale obecně všechny vysoce kvalifikované pozice ty firmy spíše dneska trápí, protože nedokážou nabrat. I proto, že fluktuace lidí, kteří dobrovolně mění práci, se zpomalila,“ vysvětluje Tomáš Dombrovský.

Jsou firmy ochotnější přijímat i pracovníky v předdůchodovém věku a jak mění digitalizace a robotizace pracovní trh? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související