Nejnižší nezaměstnanost v Česku je na Pacovsku, bez práce je tam 62 lidí

6. únor 2023 06:30

Jen 62 nezaměstnaných má celá oblast Pacovska. Ve městě a okolí přitom žije 5 700 lidí v produktivním věku. A zatímco Česko drží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii, Pacovsko má stejnou pozici na republikové úrovni.

Co je pro obyvatele dobrá zpráva, komplikuje situaci zaměstnavatelům. „Takový brusič se tuto práci učí rok, dva i víc,“ popisuje personální ředitelka Pacovský strojíren Marie Veselá.

Na nástěnce má vypsaná volná pracovní místa. Hledá například kontrolora kvality, konstruktéra, technologa nebo zámečníka. Strojírnám chybí hlavně technicky vzdělaní zaměstnanci. Oproti výrobě pro autoprůmysl se je snaží nalákat na to, že nevyrábí sériově a hledají i mimo Pacovsko.

Muži na Pacovsku pracují nejčastěji ve strojírnách, ženy v domově důchodců. „Z těch 105 zaměstnanců je 100 žen a pouze pět mužů,“ počítá zaměstnance ředitelka domova důchodců Michaela Pučálková. Kvůli rozšíření kapacity domova bude potřebovat nabrat dalších 30 zaměstnanců. V oblasti s nízkou nezaměstnaností zdaleka nespoléhá jen na inzeráty, ale nové lidi rekrutuje i mezi známými zaměstnankyň.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související