Nevkládejte se do sporů svých dětí. Dokud neteče krev, stůjte opodál, radí psycholožka

1. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Starší sourozenec má mít jiné povinnosti a práva než mladší, v tom děláme jako rodiče často chybu. Respektujme pořadí, v jakém do rodiny přibyly děti. To je motto psycholožky Elen Sejrkové z Velkého Meziříčí. Jako rodiče si často usnadňujeme práci, že měříme všem dětem různého stáří stejným metrem, ale to je podle psycholožky chyba.

„Ten první musí vědět, že je v rodině první. Ne lepší. Ty jsi přišel první na svět. Primární je to, že já jako rodič to tak budu cítit. Nebudu jim měřit stejným metrem, aby ten mladší náhodou nebyl ublížený," vysvětluje psycholožka.

A jak to vyřešit? Starší mívá víc povinností, pomáhá mladším sourozencům, má větší podíl domácích prací, tak ho můžeme odměnit tím, že bude mít třeba dovolenou déle koukat na televizi nebo si bude moct sednout k počítači ve chvíli, kdy se už mladší půjde mýt a spát. Mladšímu to můžeme vysvětlit tak, že starší má víc povinností, a proto se může dívat na televizi déle. Až bude taky tak starý, bude to mít stejně.

Dětské bitky? Musí to být, ale s jasnými pravidly

Sourozenci mezi sebou bojují o místo na slunci, o rodičovskou přízeň, o hračky. Jako rodiče bychom měli vymezit pravidla pro boj, ale dál se do něj nevměšovat: „Nemá smysl jim to zakazovat. Ale můžeme říct, když se bijete, tak po ruce nebo po zadku, ne do obličeje. Vyšetřování kdo komu co udělat je zbytečné, stejně nikam nevede,“ radí psycholožka Sejrková.

Povaha podle toho, kolikátí se do rodiny narodíme

Naši povahu podle některých psychologických směrů ovlivňuje i to, kolikátí se narodíme. Prvorozený je obvykle jiný než mladší dítě. Schválně si zkuste zkontrolovat, jak to na vás sedí.

Prvorozený

První děti jsou takoví pokusní králíci. Jako rodiče jsme nezkušení, opatrní, ještě máme dost času a sil a věnujeme se prvním dětem víc. Často do něj promítáme naše sny a přání. Vyrůstá v určitém napětí. První děti bývají stresované, úzkostné, víc se obávají se prosadit. Na druhou stranu jsou ambiciózní, chtějí dojít až na svoje hranice. Mívají vůdčí a organizační schopnosti. Mívají sklon k perfekcionalismu.

Druhorozený

Druhé dítě není tak úzkostné, není tak stresované, jako rodiče už nemáme tolik času, bývají uvolněnější, veselejší, společenštější. Mají před sebou prvorozeného, kterého nikdy nedosáhnou.

Jedináček

Platí pro ně všechno to, co pro prvorozené, ale ještě s předponou super. Mají v životě heslo: Nesmím zklamat! Mají nejnižší schopnost empatie a sociální inteligenci, protože neměli kolem sebe ostatní děti, s kterými museli nějak vyjít. Ale na druhou stranu dokážou se na problémy podívat z různých úhlů, protože právě byli odjakživa na řešení problémů sami bez sourozence.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio