Nevěřte prodejcům, že je prkno připravené k natření. Vždy si ho přebruste

22. duben 2016
Dobré odpoledne

Rady, jak správně natírat dřevo, poskytl posluchačům Regionu Petr Dvořák z jihlavské prodejny Barvy, laky na Erbenově ulici. Zdůraznil, že vždycky je před natíráním nutné materiál přebrousit a očistit. „I když bude prodejce tvrdit, že je prkno nebo palubka připravená na natření, doporučuji přeci jen dřevo obrousit smirkovým papírem a zbavit nečistot. Každý kus prošel několika rukama, může být umaštěný, špinavý zaprášený.“

Vždy je tedy vhodné podklad přebrousit. A pak použít fungicidní napouštědlo, radil Petr Dvořák.

Běžně se používá napouštědlo zelené barvy, podle Dvořáka ale existují i bezbarvá nebo hnědá napouštědla.

Dobrá příprava je základ úspěšného nátěru

Připravit broušení nové materiály Dvořák doporučuje, u starších povrchů je přebroušení téměř nutnost. „Záleží, jak je materiál starý, v jakém je stavu. Vždycky platí, cokoliv jdu natírat, přebrousím to. Pak můžeme použít renovační nátěr, ať už je to lazurovací lak nebo krycí barva,“ pokračoval Dvořák.

Přetřít se dá i vyjetý olej

Velkým nešvarem bývalo napouštění dřeva vyjetým olejem. Když chcete podobný materiál obnovit, máte těžký úkol. „Vyjetý olej už ze dřeva nedostanete. Ale pokud povrch nešpiní a není mastný, je opět možné lehce přebrousit a použít nějaký lazurovací lak, který se zapíjí. Tedy ne silnovrstvé lazury ale spíš slabovrstvé. Jde to přetřít. Člověk ale musí počítat, že pokud něco bylo natřené olejem, už asi nepůjde dosáhnout světlého odstínu,“ upřesnil host poradny.

Petr Dvořák, prodejce barev

Nerovnosti vyplní tmely. I mezi nimi existuje výběr

Po napuštění nebo první vrstvě nátěru můžeme po přebroušení zkontrolovat a zatmelit místa drobných deformací. „V interiéru spíš použijeme akrylátový tmel. Venku zase dvousložkový polyesterový tmel, který má lepší vlastnosti pro venkovní prostředí. Také u tmelů najdeme různá zabarvení nebo průhledné tmely,“ představil Dvořák. Tmel má ale jinou strukturu než dřevo a vždy bude viditelný. „Je možné použít speciální pryskyřici s pilinami z daného dřeva a potom už je opravované místo takřka nezřetelné,“ nabídl tip host odpolední poradny Regionu.

Pro málo zkušené se hodí syntetické barvy

„Lidé mají při nákupu často požadavek, aby barva nebyla cítit. Když ale sáhnou po vodou ředitelném nátěru, nemají už tolik času opravit nepřesnosti při roztírání. Schne to rychleji. Naopak syntetika umožní, po chvilce se k místu, které nebylo natřené dobře, vrátit a něco opravit. Proto doporučím lidem, kteří nemají dost zkušeností spíš syntetický materiál,“ řekl Petr Dvořák.

Nenatírejte na přímém sluníčku

A jaké jsou podmínky, při kterých můžeme barvy a lazury na dřevo nanášet? „Teplota by měla být mezi deseti a pětadvaceti stupni. Není dobré natírat přímo na slunci. Sluníčko by se vám nemělo koukat pod ruce, jak se říká. Kdo si myslí, že si oblékne plavky a půjde natírat střechu, tak to je chyba. Právě u střech platí, že povrch by neměl mít víc než 25 stupňů,“ varoval prodejce barev a laků. Důležitá je ale taky vzdušná vlhkost. „Vysoká vlhkost vzduchu, a tím dlouhá doba schnutí, může způsobit až bílý mléčný šlem,“ doplnil Petr Dvořák.

Spustit audio